Coneixes la llentia caviar?

La llentia caviar o beluga és una llentia petita de color negre brillant, molt tendra, que no es desfa al coure-la ni perd la pell. Rep aquest nom per l’assemblança física que té amb el caviar de “Beluga”. Fa poc temps que la vaig descobrir i des d’aleshores ja l’hem introduit als menús de casa.

És molt fàcil de preparar ja que es pot cuinar sense haver-la deixat prèviament amb remull i amb 45 – 60 minuts de cocció segons el tipus d’aigua és suficient. Té una textura molt agradable i el seu sabor combina bé amb les verdures i els cereals, tant per fer-ne una amanida a l’estiu o bé un plat de cullera quan fa fred.

Els llegums són un dels plats característics de la dieta mediterrània i per les seves característiques nutricionals n’hauriem de menjar com a mínim 2 cops a la setmana. Una ració de llegum equival a 60 – 80 g en cru.

Aporten gran quantitat de nutrients, són una magnífica font de proteïnes vegetals i també de fibra, d’aquí que per a algunes persones els hi puguin resultar flatulentes. Contenen minerals com calci, ferro, magnesi, zenc, fòsfor, seleni i potassi i són baixos en greix, no tenen colesterol ni greixos saturats. Es poden considerar un aliment funcional o superaliment ja que les seves propietats van més enllà de les nutricionals.

A igualtat de pes aporten més quantitat de proteïna que la carn. El què cal tenir en compte és que la proteïna dels llegums és deficitaria en un aminoàcid anomenat metionina, per això si volem obtenir tots els aminoàcids essencials hem de barrejar llegums amb cereals, fruits secs o bé una mica de carn, peix o ou.

7 motius per menjar llegums:

– són un dels aliments més nutritius del planeta

– són rics en proteïna, fibra i minerals i baixes en greix

– regulen el trànsit intestinal ajudant a combatre el restrenyiment

– reforcen el sistema inmunitari, milloren el sistema nerviós

– ajuden a controlar el pes, els nivells de colesterol i la hipertensió arterial

– són ideals per als diabètics i celíacs

– són sostenibles, ja que necessiten menys aigua que altres cultius, milloren l’absorció del carboni al sòl i fixen el nitrogen, ajudant a frenar l’efecte hivernacle

 

Per totes aquestes propietats i perquè són un aliat contra la malnutrició, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 2016 com l’Any Internacional dels Llegums.