Quants ous es poden menjar a la setmana?
Els ous han passat de ser un aliment a moderar per la falsa creença de que augmentaven el risc cardiovascular, a considerar-se un aliment funcional pel seu elevat valor nutricional.
Suposen una font de proteïna animal de gran qualitat, contenen totes les vitamines liposolubles (A, D, E i K), vitamines del grup B com la B12, ferro, calci, seleni i zenc, amb un aport energètic moderat (80 kcal/ou) igual que el seu contingut en greix.
Contenen ademés luteïna i zeaxantina, dos fitoquímics amb propietats antioxidants que contribueixen a la prevenció del càncer a més de portar altres beneficis sobre la salut.
És dolent el colesterol dels ous?
Els ous contenen diferents tipus de greix entre els quals es troba el colesterol, els greixos saturats i insaturats. Actualment s’ha vist que el responsable d’augmentar els nivells de colesterol en sang no és tant el colesterol dels aliments sinó els greixos saturats. I l’ou té una relació entre greixos insaturats i saturats més favorable que la majoria de carns i molt correcte per a la salut cardiovascular.
Així doncs, malgrat a portar una quantitat elevada de colesterol, els ous no provoquen un augment significatiu del colesterol plasmàtic.
Quants ous puc menjar a la setmana?
Les guies alimentàries com la piràmide de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria o de la Dieta Mediterrània recomanen seguir una alimentació variada amb un consum d’ous de 3 a 5 per setmana.
Estudis recents sobre el consum d’ou i el risc cardiovascular mostren que la ingesta de fins a un ou el dia no modifica els nivells de colesterol o triglicèrids ni el risc de patir una malaltia coronària en adults sans (estudi), especialment dins del context d’un patró de dieta Mediterrani (estudi).
En pacients amb malaltia coronària, no s’ha trobat evidència d’efectes adversos amb la ingesta diària d’ous sobre qualsevol factor de risc cardíac per un període curt de temps, encara que sempre és millor individualitzar la recomanació. Segons la American Heart Association, un ou el dia pot ser part d’una dieta saludable.
Que signifiquen els números en l’etiquetatge dels ous?
Els ous es classifiquen pel seu pes i no pel seu tamany, existeixen quatre tipus:
- Petits o S: menys de 53 grams
- Mitjans o M: entre 53 i 63 grams
- Grans o L: entre 63 i 73 grams
- Super grans o XL: més de 73 grams
Una altra manera de classificar els ous és segons el tipus de cria de les gallines ponedores, que ve reflexat en el codi de barres. Hem de fixar-nos en el primer dígit:
- 0 – producció 100% ecològica
- 1 – gallines camperes criades en llibertat
- 2 – gallines criades sota coberta
- 3 – gallines criades amb gàbies
El color de la closca no condiciona per res el seu valor nutricional. El que sí és important, és procurar consumir ous ecològics o de gallines camperes (número 0ES o 1ES a la closca).