Com preparar un brou vegetal d’hivern
El brou vegetal es pot beure sol o fer servir de base per preparar una bona sopa, el plat estrella dels mesos més freds de l’any. A mi m’agrada menjar-lo amb les verdures, un grapat d’arròs i un altre de cigrons.
Pot servir també per preparar qualsevol plat d’arròs o quinoa i si us resulta útil fer una bona planificació dels menús setmanals, el podeu congelar.
El brou vegetal d’hivern es prepara amb verdures rodones i d’arrel, que són les que tenim en aquesta època de l’any. Hi afegirem alguna alga com per exemple la wakame, que són molt riques en minerals, i bolets shitake, que són molt gustosos i tenen propietats medicinals.
El gingebre és una espècia que s’utilitza molt en medicina ayurvèdica per a tractar refredats. Cal tenir en compte però que en persones sensibles pot provocar cremor d’estómac.
Ingredients:
- 1 litre i mig d’aigua
- ½ col
- 1 nap
- 1 tros de carbassa
- 2 pastanagues
- 1 rodanxa de gingebre
- 2 fulles de llorer
- 2 tires d’alga wakame
- 4 bolets shiitake partits a quarts
Preparació:
Netejar bé totes les verdures i l’alga wakame i tallar-les a trossos més aviat petits.
En una cassola amb una mica d’oli d’oliva sofregir les verdures durant 5-10 minuts.
Afegir l’aigua, el llorer, el gingebre, la wakame i els bolets i fer bullir tot junt durant mitja hora a foc lent i sense sal. Colar el brou reservant les verdures i afegir una cullerada sopera de tamari al brou. Opcionalment, es pot servir el brou amb julivert picat per sobre.
Retirar les fulles de llorer i la rondanxa de gingebre i reservar les verdures per menjar acompanyant un cereal o llegum.
Una altra manera de fer el brou vegetal és posar a bullir tots els ingredients sense sofregir les verdures al principi i afegir una cullerada d’oli d’oliva en cru i una altra de tamari al final de la cocció.
Bon profit!