Com controlar la hipertensió arterial
Sabies que tenir la pressió arterial alta és un factor de risc per les malalties cardiovasculars i augmenta la probabilitat de patir un infart cerebral o al cor?
La pressió arterial pot augmentar amb l’estrès, el tabac, l’alcohol, el sobrepes i l’obesitat i amb el consum de sal o clorur sòdic. La dieta influeix molt en el desenvolupament i prevenció de la hipertensió arterial, de manera que el consum excessiu de sal, ja sigui la que afegim al cuinar com la que porten alguns aliments, produeix retenció d’aigua i augmenta la pressió arterial.
L’Organització Mundial de la Salut recomana un consum màxim de sal en adults de 5 grams al dia, mentre que a Espanya s’estima que el consum mig és de 9,8 grams diaris, qüasi el doble!
La majoria d’aliments frescos no contenen sal, com és el cas de les verdures i les fruites. Gran part de la sal que consumim és la sal invisible que es troba en aliments processats en els quals s’hi ha afegit sal durant el procés de transformació o bé pels aditius i conservants.
Consells per reduir el consum de sal:
- evitar afegir sal als aliments durant la preparació o el seu consum
- substituïr la sal per herbes aromàtiques o espècies: julivert, llaurer, alfàbraga, farigola, romaní, pebre negre, pebre vermell, cumí, gingebre…
- utilizar aliments naturalment potenciadors del sabor com l’all, la ceba, els porros, la llimona o el vinagre en les amanides, l’oli d’oliva verge extra
- reduïr el consum de begudes amb gas
- evitar el consum de sodi en aliments processats (embotits, formatges curats, conserves, aliments precuinats, salses preparades), en cas de menjar llegums o verdures en conserva s’aconsella rentar-les abans
- cuinar les verdures al vapor o a la papillote, són coccions en les quals no es submergeix l’aliment en aigua i es preserven les propies sals minerals, de manera que es conserva tot el gust i no cal afegir-hi sal
Pots coneixer la sal que contenen els aliments descarregant aquesta taula, et sorprendràs!
Ademés de reduir el consum de sodi i de sal a la dieta, per controlar la hipertensió arterial és convenient augmentar el de potassi, un altre mineral que es troba en verdures i hortalisses. També ajuda practicar activitat física de manera regular així com evitar el sobrepes i l’obesitat.