Què és una dieta baixa en FODMAPs
La dieta baixa en FODMAPs és un tipus de dieta en què es redueix la ingesta d’aliments amb hidrats de carboni de cadena curta que fermenten fàcilment a l’intestí prim i provoquen símptomes digestius.
FODMAPs fa referència a les sigles en anglès de “fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols”, que significa oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables.
Va ser dissenyada per la Dra. Shepherd de la Universitat Monash de Melbourne el 1999 per pal·liar els símptomes associats al còlon irritable i és una eina molt eficaç per reduir també els símptomes associats a malalties inflamatòries intestinals o alguns tipus de SIBO com el produït per bacteris productors d’hidrogen i metà.
Què són els FODMAPs?
Els FODMAPs són diferents tipus de carbohidrats que, per diferents motius, s’absorbeixen amb dificultat a l’intestí prim.
Com a conseqüència, són ràpidament fermentats pels bacteris de la microbiota intestinal que produeixen gasos com a diòxid de carboni, metà i hidrogen.
Aquests gasos es poden mesurar mitjançant un test d’aire aspirat per obtenir el diagnòstic d’un sobrecreixement bacterià a l’intestí prim (SIBO).
Quins aliments contenen FODMAPs?
Oligosacàrids: Els principals oligosacàrids FODMAP són els fructans o fructo-oligosacàrids i els galacto-oligosacàrids.
Els oligo-sacàrids es troben en verdures com all, ceba, carxofa, espàrrec, porro o remolatxa; en fruites com síndria; cereals com blat i sègol, i llegums.
Els galactooligosacàrids es troben en llegums com mongetes, cigrons i llenties.
Disacàrids: Només hi ha un tipus de carbohidrat disacàrid FODMAP i és la lactosa. Es troba a totes les llets animals i els seus derivats excepte mantega i formatges curats que amb prou feines en tenen.
Monosacàrids: La fructosa és l’únic monosacàrid que actua com a FODMAP. Es troba en fruites com poma, pera, mango i síndria, i també en mel i edulcorants.
Poliols: En aquest grup es troben sorbitol, manitol, xilitol i maltitol. Estan presents de forma natural en algunes fruites i verdures com albercoc, cirera, pruna, poma, pera, alvocat, coliflor, bolets, i també en productes ultra-processats com galetes, caramels i productes “light”.
Com és la dieta baixa a FODMAPs?
La dieta baixa a FODMAPs s’ha de seguir durant un període de temps entre 4 i 8 setmanes. Passat aquesta fase d’exclusió, es comença una reintroducció pautada d’aliments.
Ha de ser una dieta personalitzada segons les característiques del pacient, els gustos i les preferències, horaris, lloc on menja, si presenta tendència a diarrea o restrenyiment, i fins i tot segons l’època de l’any.
En cap cas no s’ha de seguir aquesta dieta amb l’únic objectiu de baixar la panxa ni per perdre pes i està totalment contraindicada en persones que tinguin o hagin tingut un trastorn del comportament alimentari.
Si t’han diagnosticat SIBO, o pateixes algun tipus de malaltia inflamatòria intestinal, i puc ajudar-te, no dubtis en reservar hora amb mi!