Gingebre, l’espècia ideal pel fred
El gingebre és una espècia originaria dels països asiàtics, molt aromàtica, amb un sabor lleugerament picant que recorda entre llimona i pebre. S’utilitza per potenciar el sabor de plats dolços i salats però el més interessant són les seves propietats medicinals.
La part utilitzada com a espècia és l’arrel o rizoma del Zingiber officinale, que es pot trobar fresca, seca, en pols, en conserva o confitada amb sucre.
Segons la Medecina Tradicional Xinesa, el gingebre tonifica i escalfa degut a la seva energia expansiva, per aquest motiu és una espècia molt recomanada quan fa fred. En Medicina Ayurvèdica, s’utilitza per a tractar refredats, nàusees, artritis i reumatisme. Però cal tenir en compte que en persones sensibles, pot provocar cremor d’estómac.
Els últims anys el gingebre s’ha incorporat a la nostra cuina, desde les tradicionals galetes de gingebre anglosaxones a les infusions. Es pot afegir en brous, sopes, cremes i purés de verdures i compotes de fruita. Tan sols hem d’aprendre com afegir-lo a la nostra alimentació per aprofitar les seves propietats.
Propietats del gingebre:
- Estimula la circulació de la sang, molt bo pels penellons.
- És sudorífic, una infusió amb gingebre és molt útil per quan hi ha grips i refredats.
- És antisèptic de les vies respiratòries i expectorant, ajuda a eliminar mucositats.
- Té propietats antiinflamatòries, gràcies al gingerol, un dels components del seu oli essencial.
- És antioxidant, per neutralitzar els radicals lliures i prevenir l’envelliment.
- Tonifica la digestió, tot i que no es recomana en cas de gastritis o úlcera d’estómac.
Una recepta: Compota de peres al gingebre
Ingredients:
- 3 o 4 peres Conferència
- un grapat de panses sense pinyol
- un tros d’arrel de gingebre
Preparació:
Poseu en un pot un dit d’aigua, un pessic de sal i les panses, feu-les bullir uns 5-10 minuts.
Afegiu les peres pelades i tallades a grills, que bullin fins que quedin toves.
Agafeu un tros d’arrel de gingebre, d’uns dos centímetres aproximadament, el peleu i el ratlleu sobre una gasa. A continuació en feu un farcellet i n’exprimir-ne el suc fent caure unes gotes dins del pot. Retireu del foc i remeneu bé.
Com totes les espècies s’ha de vigilar amb la dosis, ja que si ens passem quedarà massa picant.
Font: La nueva cocina energética, de Montse Bradford.