5 consells per reduir el malbaratament d’aliments
Sabies que una tercera part dels aliments produïts pel consum humà es llença? I que el 61% del malbaratament alimentari prové de les llars?
Segons el Consell Europeu d’Informació Alimentària (EUFIC) cada any es llencen més de 930 milions de tones d’aliments a nivell mundial. Una barbaritat! I amb ells es malgasten tots els recursos utilitzats en la seva producció i transport, com el sòl, l’aigua i el combustible.
Per això hem de començar a canviar els nostres hàbits de compra i de consum.
Com reduir el malbaratament alimentari a casa?
1. Planifica els teus menús i compra només el que necessitis
Planificar els teus menús és el millor que pots fer per a planificar la teva compra. Fes una llista del que necessites i no et deixis portar per les ofertes. Només estalvies diners si pots fer servir el menjar a temps! Missatges com “Compra’n un i emporta’t un altre gratis” i altres ofertes similars a vegades fan comprar més del que necessitem, traslladant les sobres de la botiga a casa nostra. En termes de rebuig d’aliments, és savi no comprar més del necessari.
2. Aprèn a distingir entre “data de caducitat” i “data de consum preferent”
La data de caducitat dels aliments envasats ens indica quan és segur menjar el producte. Generalment es troba en aliments peribles, com carn refrigerada, productes lactis i menjars preparats. Per evitar el malbaratament d’aliments, aquests s’han de comprar quan sigui necessari i en la quantitat necessària. No s’han de consumir després de la data de caducitat.
La data de consum preferent és un concepte de qualitat i és més flexible que la data de caducitat. S’usa per a aliments com els llegums, l’arròs, la pasta, les farines, les conserves, el cafè o el tè. Poden consumir-se de manera segura si fan bona olor, tenen bona aparença i tenen bon gust, encara que la seva qualitat pot haver disminuït (per exemple, canvis en el color, la textura o el gust). Confiar en els nostres sentits hauria de ser suficient per detectar la qualitat dels aliments amb aquestes etiquetes sempre i quan s’hagin conservat en bones condicions i l’envàs estigui intacte.
3. Fes servir el que tens al rebost
No malbaratar no és tan complicat!
- Revisa amb regularitat el que tens a la nevera i els armaris i consumeix els aliments que s’acosten a la seva data de caducitat.
- Aplica el FIFO, first in first out. Així t’assegures que aquells productes amb dates de caducitat més properes siguin més visibles i es facin servir abans.
- Combina qualsevol verdura que quedi amb un plat de pasta, sopa, truita o saltat. Improvisa! Pots gaudir d’una nova recepta i evitar llençar menjar.
- Congela els aliments abans que es facin malbé. Les fruites congelades poden ser un bon complement per als batuts!
4. Evita cuinar massa
Algunes pràctiques simples que et poden ajudar:
- Cuina només el que es consumirà en lloc de tirar l’excés de menjar dels nostres plats a les escombraries.
- Fes servir les sobres pel dinar de l’endemà.
- Congela per a més tard. Per obtenir resultats més saborosos, les sobres congelades s’han d’usar d’aquí a tres mesos següents.
- No hi ha prou sobres per un àpat complet? Barreja i combina diferents aliments, afegeix una mica d’amanida o un ou remenat, potser et sorpren el resultat!
5. Què fer si apareixen floridures?
Les regles següents poden ajudar-te a saber què fer quan apareix una floridura en un aliment.
Els aliments durs es poden aprofitar retirant la part florida juntament amb l’àrea del voltant. Això inclou els formatges durs, les carns curades dures (com el salami i el pernil) i les fruites i verdures més dures (com la col, els pebrots, les verdures d’arrel).
Els aliments tous han de rebutjar-se si apareix una floridura. Això inclou aliments cuits, formatges tous, iogurts i altres productes làctics, pa, melmelades i fruites i verdures toves (com cogombres, préssecs, tomàquets, baies, etc.). Això es deu al fet que la floridura es pot estendre en aliments tous (i és possible que ni tan sols ho veiem).
Finalment, pots tenir un compostador per degradar aquelles restes vegetals que no has pogut aprofitar i així obtenir abonament pel teu hort urbà.
Si tens ganes de saber-ne més, et convido a veure la campanya “Evita el malbaratament alimentari: un viatge de 30 dies per reduir el malbaratament alimentari a casa” que ha llençat EUFIC a les xarxes socials.
Font: www.eufic.org/en/food-safety/article/how-to-reduce-food-waste-at-home