Propietats dels bolets shitake i maitake
Els bolets shitake i maitake són molt utilitzats en la Medicina Tradicional Xinesa i Japonesa on es cultiven desde fa més de 2.000 anys. Són bolets comestibles que es consumeixen com a aliments, però el seu interès són les propietats medicinals que presenten.
Són habituals en la cuina oriental, la cuina macrobiòtica i en receptes vegetarianes o veganes. Poden comprar-se frescos o secs i utilizar-se per a preparar brous, sopes, amb arròs, pasta o altres cereals, amb verdures i inclús per a preparar patés vegetals. Ademés de les seves propietats nutricionals, se’ls atribueix propietats adaptògenes, inmunomoduladores i anticancerígenes.
Des del punt de vista nutricional destaquen pel seu aport en fibra prebiòtica (aliment pels bacteris de la microbiota intestinal), tenen tots els aminoàcids essencials, vitamina D2 i minerals com el germani (propietats antioxidants). Però els beneficis medicinals d’aquest tipus de bolets es deuen a que són molt rics en beta-glucans, un tipus de fibra soluble amb activitat sobre les cèl·lules del sistema inmunològic.
Shitake i maitake són els més coneguts i sovint es comercialitzen junts en forma de pols o d”extractes en complements alimentosos. Ademés de les seves propietats inmunoreguladores poden ajudar a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids en sang i tenen activitat antihipertensiva i antidiabètica. De manera que poden ser útils en persones amb hipertensió, diabetis, síndrome metabòlica o aterosclerosis.
Es consideren adaptògens per la seva capacitat d’ajudar el cos a adaptar-se davant l’estrès físic i mental. Tradicionalment s’utilizaven per a combatre l’esgotament i la debilitat, per reforçar l’energia davant d’agents patògens externs i per prevenir l’envelliment prenmatur.
També pertanyen a aquest grup de bolets medicinals el reishi, el xampinyó del sol, el cordyceps i la melena de lleó. Sovint es troben combinats entre sí i en productes que utilizen la micoterapia amb la fitoterapia, creant sinergies que permeten optimitzar dosis i concentracions. Com a complements alimentosos convé buscar fórmules en forma de pols o extracte estandaritzat i amb certificats de cultiu ecològic.
Com a aliments, cada vegada són més populars i és més fàcil trobar-ne al costat de les verdures. Us animo a comprar-ne i introduir-los a les vostres receptes!
14 març, 2019 @ 4:32 pm
Hola Anna, en dic Rubina tinc 57 anys. …Últimament tinc molta ansiedad i tinc que mentja dolços. ..Aixo fa que me dispari el pes. Jo mentjo correctament (cree )….Que puc fer per no tindre aquesta sençacio de dolç. …Gràcies.
19 març, 2019 @ 7:24 pm
Hola Rubina,
possiblement la teva ansietat per menjar aliments dolços vingui d’un desequilibri de la microbiota intestinal i un dèficit de serotonina. Caldria conèixer millor el teu cas per poder-te aconsellar millor, segurament hauries de millorar la teva salut intestinal.
Salut,
Anna Paré
7 gener, 2022 @ 1:57 pm
Hola Anna,
Es pot barrejar el shitake amb bolets del pais (trompeta negre, moixernons, …) per fer un risoto de bolets?
Gracies.
7 gener, 2022 @ 3:42 pm
Si Cristina, i tant!
Tingues en compte que el shitake és bastant gustós i no cal posar-ne molt.
Si fas un brou de verdures, també n’hi pots posar que queda molt bo.
Salut!
Anna