Propietats dels bolets shitake i maitake
Els bolets shitake i maitake són molt utilitzats en la Medicina Tradicional Xinesa i Japonesa on es cultiven desde fa més de 2.000 anys. Són bolets comestibles que es consumeixen com a aliments, però el seu interès són les propietats medicinals que presenten.
Són habituals en la cuina oriental, la cuina macrobiòtica i en receptes vegetarianes o veganes. Poden comprar-se frescos o secs i utilizar-se per a preparar brous, sopes, amb arròs, pasta o altres cereals, amb verdures i inclús per a preparar patés vegetals. Ademés de les seves propietats nutricionals, se’ls atribueix propietats adaptògenes, inmunomoduladores i anticancerígenes.
Des del punt de vista nutricional destaquen pel seu aport en fibra prebiòtica (aliment pels bacteris de la microbiota intestinal), tenen tots els aminoàcids essencials, vitamina D2 i minerals com el germani (propietats antioxidants). Però els beneficis medicinals d’aquest tipus de bolets es deuen a que són molt rics en beta-glucans, un tipus de fibra soluble amb activitat sobre les cèl·lules del sistema inmunològic.
Shitake i maitake són els més coneguts i sovint es comercialitzen junts en forma de pols o d”extractes en complements alimentosos. Ademés de les seves propietats inmunoreguladores poden ajudar a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids en sang i tenen activitat antihipertensiva i antidiabètica. De manera que poden ser útils en persones amb hipertensió, diabetis, síndrome metabòlica o aterosclerosis.
Es consideren adaptògens per la seva capacitat d’ajudar el cos a adaptar-se davant l’estrès físic i mental. Tradicionalment s’utilizaven per a combatre l’esgotament i la debilitat, per reforçar l’energia davant d’agents patògens externs i per prevenir l’envelliment prenmatur.
També pertanyen a aquest grup de bolets medicinals el reishi, el xampinyó del sol, el cordyceps i la melena de lleó. Sovint es troben combinats entre sí i en productes que utilizen la micoterapia amb la fitoterapia, creant sinergies que permeten optimitzar dosis i concentracions. Com a complements alimentosos convé buscar fórmules en forma de pols o extracte estandaritzat i amb certificats de cultiu ecològic.
Com a aliments, cada vegada són més populars i és més fàcil trobar-ne al costat de les verdures. Us animo a comprar-ne i introduir-los a les vostres receptes!
Rubina
14 març, 2019 @ 4:32 pm
Hola Anna, en dic Rubina tinc 57 anys. …Últimament tinc molta ansiedad i tinc que mentja dolços. ..Aixo fa que me dispari el pes. Jo mentjo correctament (cree )….Que puc fer per no tindre aquesta sençacio de dolç. …Gràcies.
Anna Paré
19 març, 2019 @ 7:24 pm
Hola Rubina,
possiblement la teva ansietat per menjar aliments dolços vingui d’un desequilibri de la microbiota intestinal i un dèficit de serotonina. Caldria conèixer millor el teu cas per poder-te aconsellar millor, segurament hauries de millorar la teva salut intestinal.
Salut,
Anna Paré
Cristina
7 gener, 2022 @ 1:57 pm
Hola Anna,
Es pot barrejar el shitake amb bolets del pais (trompeta negre, moixernons, …) per fer un risoto de bolets?
Gracies.
Anna Paré
7 gener, 2022 @ 3:42 pm
Si Cristina, i tant!
Tingues en compte que el shitake és bastant gustós i no cal posar-ne molt.
Si fas un brou de verdures, també n’hi pots posar que queda molt bo.
Salut!
Anna