Seitan estofat amb pèsols i bolets
El seitan és un tipus de proteïna vegetal que s’obté del blat. La seva textura i aspecte és molt semblant a la carn i conté la mateixa quantitat de proteïnes que la carn. És molt baix en greixos i no té colesterol.
S’elabora a partir del gluten del blat, de manera que està totalment desaconsellat en celíacs i en persones amb sensibilitat al gluten o al blat. És per aquest motiu també que pot costar una mica de digerir o pot donar certa sensació de panxa inflada després de menjar-ne.
També hi ha seitan d’espelta que es digereix millor que el de blat.
A continuació us proposem una recepta d’estofat de seitan amb pèsols, verdures i bolets..
ESTOFAT DE SEITAN
4p.
Dificultat fàcil
Temps: 1 h.
Ingredients
- 360 g seitan
- 2 cebes blanques
- 3 dents d’all
- 4 tomàquets pera
- 1 patata
- 2 pastanagues
- 120 g pèsols
- 200 g bolets variats
- 50 g avellanes
- 40 g farina d’espelta integral
- 75 ml vi blanc
- 500 ml brou de verdures
- 4 fulles de llorer
- Farigola fresca
- Julivert fresc
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre negre
Elaboració
Tallar el seitan en filets d’aproximadament d’1 cm de gruix. Enfarinar i reservar.
Pelar i cascar la patata. Reservar.
Pelar i tallar a daus petits (brunoise) les cebes, les dents d’all (sense el germen) i les pastanagues. Reservar.
Rentar, retirar les llavors i tallar a daus petits (brunoise) els tomàquets. Reservar.
Pelar i tallar els bolets al gust. Reservar.
En un morter incorporar una dent d’all, les avellanes, el julivert, la sal i el pebre al gust. Picar amb un rajolí d’oli d’oliva fins a aconseguir una picada. Reservar.
Escalfar en una olla una mica d’oli d’oliva i marcar els filets de seitan a foc mig. Reservar.
A la mateixa olla sofregir les cebes amb dues dents d’all a foc mig. Salpebrar.
Desglaçar amb vi blanc i pujar el foc perquè s’evapori l’alcohol.
Incorporar les pastanagues, els bolets i els pèsols i cuinar-ho a foc mig durant 5 minuts.
Afegir els tomàquets i la patata. Sofregir durant 5 minuts a foc mig-baix incorporant les fulles de llorer i de farigola (al gust). Salpebrar.
Incorporar el seitan marcat amb el brou de verdures. Cuinar tot junt a foc baix durant 30 minuts tapat. En els últims minuts afegir la picada i barrejar. Rectificar de sal i pebre si és necessari i en el cas que falti líquid, afegir una mica més de brou.
Reposar un parell de minuts l’estofat fora del foc.
Servir en un plat amb una mica de julivert picat per sobre. Es pot acompanyar d’arròs, quinoa o cus cus.