Què és la gastronomia esportiva?
El concepte de gastronomia esportiva o gastro sport, en anglès, sorgeix de la necessitat d’unir les bases de la nutrició esportiva amb unes tècniques culinàries adequades i una gastronomia saludable i atractiva.
En els darrers anys s’ha avançat molt en el camp de la nutrició esportiva i, actualment, sabem que tant les adaptacions produïdes amb l’entrenament com el rendiment esportiu i fins i tot el risc de lesionar-se, es poden veure afectades pel que mengem.
Aliments i suplements per a esportistes
Moltes persones que practiquen esport, ja sigui de forma amateur o professional, consumeixen de manera habitual:
- begudes per a esportistes per rehidratar-se
- gels o barretes riques en hidrats de carboni
- batuts recuperadors
El propòsit d’incorporar aquests productes a la dieta és augmentar el rendiment esportiu, evitar lesions i facilitar la recuperació post exercici.
Food First
Tot i això, el moviment anomenat Food First promou el consum d’aliments naturals i mínimament processats com a model d’alimentació més saludable i, alhora, més sostenible.
Substituir els suplements comercials per receptes que cobreixin les demandes dels esportistes d’una forma personalitzada i que alhora siguin gastronòmicament atractives, desitjables i fàcils de menjar i de pair, és el camp que desenvolupa la gastronomia esportiva.
Es tracta d’un treball en equip on cuiners, dietistes-nutricionistes i entrenadors parlen el mateix llenguatge. Traslladar les quantitats d’hidrats de carboni a grams d’arròs, pasta o patata, per exemple, i cuinar-ho per satisfer a l’esportista les necessitats nutricionals i alhora gastronòmiques. Introduir el concepte de periodització segons mengi abans, durant i després de l’entrenament o competició i també segons la fase en què es troba l’esportista.
Durant tres dies, els alumnes del programa Integrative Healthy Cooking del Culinary Institute of Barcelona han treballat la gastronomia esportiva i han descobert la figura del xef esportiu. L’èxit ha estat possible gràcies a la implicació de la Dra Antonia Lizárraga, els xefs Xavier Torrado i Anthony Audebaud, i els dietistes-nutricionistes Bárbara del Campo i Aniello Porcelli. Moltes gràcies a tots!