Saps quina és la dieta flexitariana?

Fer una dieta flexitariana vol dir ser vegetarià flexible, seguint una dieta basada en aliments d’origen vegetal però sense excloure del tot els productes d’origen animal, sinó que es segueixen consumint en determinades ocasions i a ser possible de procedència ecològica.

La dieta flexitariana té nombrosos avantatges, d’entrada és més saludable perquè es mengen més verdures, hortalisses i fruites i menys carn, de manera que es prenen gran quantitat de micronutrients i compostos bioactius, més fibra i menys greixos saturats. Ajuda a baixar de pes i reduïr el greix corporal, millora el trànsit intestinal i la salut intestinal, baixa la inflamació, disminueix el risc de malalties cardiovasculars i de càncer.

Una altre avantatge és que no s’elimina cap aliment, sinó que és la freqüència i quantitat de carn o peix el que defineix els flexitarians. Els principals aliments dels plats són els vegetals i els aliments d’origen animal es mengen com a acompanyament o guarnició.

Comparant amb les dietes vegana i vegetariana, en la flexitariana és més fàcil cobrir les necessitats de tots els nutrients que necessita el cos ja que el consum ocasional de carn i peix, sobretot si és peix blau, aporten nutrients com el ferro, la vitamina B12 o la vitamina D i els greixos insaturats omega-3 que poden ser deficitaris en la vegana i vegetariana.

És també una dieta més sostenible, doncs per criar els animals es necessiten més recursos ambientals i econòmics que per cultivar vegetals.

Malgrat semblar una dieta innovadora és un tipus d’alimentació molt semblant a la dieta mediterrània, amb abundància de verdures, cereals, llegums, fruits secs, consum habitual de làctis i ou i ocasionalment carn i peix. De manera que encara que darrerament es parli cada vegada més de la dieta flexitariana no ens hem inventat res de nou, sinó que més aviat és una forma de tornar a l’alimentació dels nostres avis.