Consum d’espinacs, bledes i borratja en nens petits
L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana reduir el consum de bledes, espinacs i borratja en nens petits amb l’objectiu de disminuir l’exposició a nitrats.
Els nitrats són uns compostos que es troben de forma natural en els vegetals, especialment en hortalisses de fullaverda. Per si sols són relativament poc tòxics. No obstant això, es transformen en nitrits en el nostre organisme i aquests nitrits en altes concentracions poden causar metahemoglobinèmia, un trastorn que redueix el nivell d’oxigen de la sang.
El signe més característic d’aquesta malaltia és la cianosi i afecta especialment a nadons i nens petits. Es coneix com la “síndrome del nadó blau” a causa de la tonalitat blava que adquireixen la pell i mucoses del nadó.
Aquesta recomanació ja va ser establerta l’any 2006, però ha estat reavaluada perquè malgrat l’aplicació de bones pràctiques agrícoles, no s’aconsegueix complir amb els límits màxims de nitrats en els espinacs frescos.
Recomanació de verdures en nadons i nens petits
L’AESAN i l’Associació Espanyola de Pediatria recomanen introduir les verdures en forma de puré a partir dels 6 mesos, evitant en els primers mesos els espinacs, bledes, col i remolatxa.
Addicionalment, per espinacs, bledes i borratja la situació és la següent:
Espinacs i bledes
- Es recomana no incloure-les abans dels 12 mesos d’edat
- En cas d’incloure-les com a part dels purés de verdures, procurar que el contingut no superi els 25 grams / dia per a nadons de 3 a 6 mesos, i de 35 grams / dia per a nadons de 6 a 12 mesos
- No donar més de 45 grams al dia en nens d’1 a 3 anys. Correspon a mitja ració de bledes o espinacs, o el que seria una ració de guarnició.
- No donar nens que presentin infeccions bacterianes gastrointestinals
Borratja:
- Es recomana no incloure-la abans dels 3 anys de vida. Encara que el seu consum no està molt estès, és una verdura habitual en algunes regions d’Espanya.
S’aconsella també no mantenir a temperatura ambient les verdures cuinades (senceres o en puré). És millor guardar-les a la nevera si es consumiran en el mateix dia, i si no, congelar-les per a una millor conservació.
Més informació:
https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/nitratos_hortalizas.htm