Carbassons farcits amb soja texturitzada
La soja texturitzada és un tipus de proteïna vegetal que es pot menjar com alternativa a la carn picada. Es compra deshidratada i el primer que cal fer abans de cuinar-la és posar-la en remull amb aigua per hidratar-la. Aporta aproximadament el 50% del seu pes en proteïna.
Receptes amb soja texturitzada
La soja texturitzada es pot bullir en una sopa amb verdures o cuinar de manera semblant a la carn picada per preparar una salsa “bolonyesa”, el farcit d’uns canelons vegetarians o vegans, un pastís de patata i verdures o bé unes albergínies o carbassons farcits.
Carbassons farcits amb soja texturitzada
4p.
Dificultat fàcil
Temps: 1 h.
Ingredients
- 100 g soja texturitzada fina (remullada 20 minuts)
- 8 carbassons rodons o 4 allargats
- 2 cebes blanques
- 2 dents d’all
- 2 pastanagues
- 100 g bolets
- 450 g salsa de tomàquet
- 100 ml vi negre
- 20 g formatge per gratinar
- Alfàbrega fresca
- Cibulet
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre negre
Preparació
Preescalfar el forn a 180 ºC.
Pelar i tallar les cebes, les dents d’all (sense el germen), les pastanagues i els bolets en daus petits (brunoise). Reservar.
Rentar els carbassons i, en el cas d’utilitzar els rodons, tallar la punta i retirar la polpa amb l’ajuda d’una cullera. Si són allargats, tallar per la meitat de forma longitudinal i buidar-los. Salpebrar l’interior i reservar per una part els carbassons i per l’altra la polpa tallada en trossos petits (brunoise).
Escalfar una mica d’oli d’oliva en una paella i daurar lleugerament les cebes. Quan comencin a estar transparents afegir les dents d’all i cuinar-ho uns minuts a foc mig. Salpebrar.
Desglaçar amb la meitat de vi negre i pujar el foc perquè s’evapori l’alcohol.
Incorporar les pastanagues i cuinar-les a foc mig uns minuts.
Afegir els bolets, la polpa dels carbassons i tornar a desglaçar amb el vi negre. Cuinar-ho durant 5 minuts. Salpebrar.
Incorporar la salsa de tomàquet, la soja texturitzada i una mica d’aigua o brou (100 ml). Coure-ho tot junt durant 10 minuts a foc mig, afegint en els últims minuts l’alfàbrega. Si durant la cocció es necessita més líquid afegir una mica de vi o aigua. Rectificar de sal i pebre el gust.
Farcir els carbassons amb el sofregit de soja texturitzada. Empolsar per sobre el formatge per gratinar i fornejar-los a 180ºC durant 20-30 minuts depenent de la mida del carbassó.
Servir els carbassons farcits amb soja texturitzada i decorar amb unes fulles d’alfàbrega.