Nous ingredients en les llets infantils (I)

La composició de la llet materna varia en el temps i s’adapta a les necessitats fisiològiques del lactant en cada moment del dia i del seu desenvolupament. Conté una serie de factors bioactius que actuen com a antimicrobians, antiinflamatoris, immunomoduladors, etc.

Avui en dia les fórmules infantils més avançades inclouen uns ingredients anomenats funcionals pels beneficis que suposen en el desenvolupament del lactant, que no són obligats però sí les fa més semblants a la llet materna.

Prebiòtics i probiòtics

Quan parlem de prebiòtics ens referim a un tipus de fibra que promou el creixement de bifidobacteries en els intestins del lactant, al mateix temps que s’inhibeix el creixement de les bacteries patògenes. Milloren la salut intestinal i disminueixen el risc de diarres i infeccions gastrointestinals. Poden ser prebiòtics d’origen làctic, els galactooligosacàrids o bé d’origen vegetal, els fructooligosacàrids.

Quan parlem de probiòtics ens referim a les bacteries de tipus lactobacilus o bifidobacteries que s’addicionen a les llets per tal d’afavorir la instauració d’una bona microbiota intestinal.

Àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga

Amb aquest nom tan complex es designen dos greixos de tipus insaturat que tenen una gran importància en el desenvolupament cognitiu i visual del lactant. Són l’àcid araquidònic i l’acid docosahexanoic, i participen en la permeabilitat de les membranes cel.lulars, la maduració de la retina i el sistema nerviós, en l’absorció de nutrients a nivell intestinal i modifiquen la consistència de les femtes dels lactants, fent-les més toves.

Beta-palmitat

Es tracta d’un tipus de greix on el palmitat ocupi la posició beta dels triglicèrids, tal com es troba en la llet materna. Això comporta major absorció de calci i d’àcid palmític a nivell intestinal i ajuda a prevenir o tractar l’estrenyiment dels lactants alimentats amb fórmules artificials.