Què són els postbiòtics?
Primer van ser els probiotics, després els prebiòtics i ara els postbiòtics. En els últims anys hem apres que tot el què està relacionat amb la microbiota intestinal és important per la nostra salut. Però… Què són els postbiòtics? I quina relació tenen amb la microbiota?
Els postbiòtics es defineixen com les substàncies produides pels microorganismes probiòtics que tenen efectes beneficiosos sobre la salut a nivell nutricional, metabòlic i immunitari. És a dir, molècules produides principalment pels bacteris de la microbiota intestinal que tenen una activitat beneficiosa per la nostra salut.
Es coneixen també com a metabolits postbiòtics i n’hi ha de diferents tipus:
- Vitamines del grup B, vitamina K
- Aminoàcids com triptòfan, tirosina i fenilalanina
- Àcids grassos de cadena curta (AGCC) com acetat, propionat i butirat
- Pèptids antimicrobians com defensines i bacteriocines
- Neurotransmisors com GABA, serotonina i acetilcolina
Dins dels AGCC, l’acetat i el propionat passen a la circulació i s’utilitzen en el fetge o els teixits perifèrics, mentre que el butirat s’absorbeix i utilitza com a font d’energia a les cèl·lules del colon (com si fos l’aliment del colonocit). Per aquesta raó, és el més estudiat i es relaciona amb molts efectes beneficiosos per a la salut.
Beneficis del butirat:
- Equilibra la microbiota intestinal
- Reforça la integritat de la mucosa i epiteli intestinal millorant la funció barrera intestinal
- Té activitat antiinflamatoria i inmunomoduladora
- Presenta efecte antitumoral en l’epiteli del colon actuant com a protector del càncer del colon i recte
- Pot contribuir a regular la gana, millorar el control de la glucosa i el metabolisme dels greixos (beneficis que es relacionen més amb el propionat)
Els AGCC es produeixen quan els bacteris probiotics fermenten la fibra dietètica, especialment la fibra prebiòtica. El tipus d’AGCC que es forma és diferent segons els bacteris que predominen a la nostra microbiota però també segons el tipus de dieta.
Quan l’alimentació és rica en vegetals, com la dieta mediterrània, conté molta fibra i es produeixen més AGCC com el butirat a l’intestí. Però si l’alimentació és pobra en vegetals, hi ha un dèficit en la producció de butirat i en conseqüència pot provocar problemes de salut com hiperpermeabilitat intestinal, inflamació, disbiosis, al·lèrgies i altres trastorns tant a nivell intestinal com extra intestinal.
El butirat es comercialitza com a complement alimentós en forma de tributirina microencapsulada, la forma més biodisponible d’àcid butíric. És beneficiós en tots aquells casos que cursen amb inflamació intestinal i hiperpermeabilitat com diarrea, restrenyiment, malalties inflamatòries intestinals (Crohn i colitis ulcerosa) i colon irritable.
A Espanya es troba com a BUTYCAPS, una fórmula desenvolupada per EliE Health Solutions i que distribueix Natural Distributions.
Fonts:
Manrique D. y González E. Ácidos grasos de cadena corta (ácido butírico) y patologías intestinales. Nutr Hosp 2017; 34(Supl.4):58-61.
San Miguel A. et al. Role of Butyric Acid in Food and Intestinal Health. Immunol Infect 2018 Oct 1(1).
Wegh et al. Postbiotics and Their Potential Applications in Early Life Nutrition and Beyond. Int J Mol Sci. 2019 Sep 20;20(19).