Alletament matern
La llet materna és el millor aliment per el nadó, ja que cobreix per sí sola tots els seus requeriments tant d’energia com de nutrients.
La seva composició és ideal i canvia al llarg del dia, al llarg de la toma i d’una mare a l’altra.
Avantatges per a la mare que alleta:
- recuperació més ràpida del part i menor incidència de depressió postpart
- ajuda a la recuperació física i a la pèrdua de pes
- disminueix el risc de càncer de mama i d’ovari
- redueix el risc d’anemia i d’osteoporosis
- està sempre disponible i a la temperatura adequada
- és més econòmica
Avantatges per al nadó:
- és més fàcil de digerir
- protegeix al nen contra infeccions i al.lèrgies
- afavoreix un correcte desenvolupament mandibular
- redueix el risc de mort sobtada del lactant
- té funció protectora d’algunes malalties futures com la diabetis i l’obesitat
La llet materna és més fàcil de digerir, per això els primers dies, els nens que prenen pit mamen entre 8 i 12 vegades al dia. La millor manera de saber si la quantitat de llet que pren el nadó és suficient, és mirant les corbes de creixement del nadó.
La OMS recomana alletament matern exclusiu fins als sis mesos d’edat, moment en que la llet deixa de ser suficient i cal començar a introduïr altres aliments a demés de la llet materna.
Encara que la mare es reincorpori al lloc de treball pot continuar amb la lactància materna utilitzant si cal extractors de llet, guardant-la i transportant-la en les millors condicions.
Durant la lactància la mare ha de seguir una alimentació complerta i variada, procurant no menjar aliments que puguin donar mal gust a la llet com les carxofes i els espàrrecs, beure dos gots de llet al dia i uns vuit gots d’aigua, suc natural o brou lleuger.
La nicotina del tabac disminueix la producció de llet, per això la mare fumadora cal que eviti aquest hàbit i deixi de fumar si no ho ha fet abans.
Cal tenir en compte que l’alcohol, la cafeïna i la majoria de medicaments s’excreten amb la llet i poden ser tòxics pel nadó.