Què és la dieta MIND?
La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.
Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, però també significa “ment”.
Aliments recomanats a la dieta MIND
La dieta MIND es basa en el consum de determinades fruites i verdures bones pel cervell i la memòria. Recomana prioritzar determinats aliments com fruita seca, llegums, aus i peix. I evitar la carn vermella, mantega, formatge, pastisseria industrial i menjar ràpid tipus “fast food”.
Així doncs, la dieta MIND no només recomana menjar els aliments que són saludables per al cervell, sinó que també posa èmfasi en evitar els perjudicials.
Aliments saludables per al cervell segons la dieta MIND
- Verdures de fulla verda
- Fruita seca
- Baies i fruits vermells
- Oli d’oliva
- Llegums
- Cereals integrals
- Peix i marisc
- Aus
- Vi
Aliments perjudicials per al cervell segons la dieta MIND
- Carns vermelles
- Mantega
- Formatges
- Pastisseria
- Fregits i menjar preparat tipus fast food
La dieta MIND va ser dissenyada per investigadors de la Universitat Rush de Chicago i de l’Escola de Medicina de Harvard en base a estudis previs sobre la influència de l’alimentació en el deteriorament cognitiu, la pèrdua de memòria i les demències com la malaltia d’Alzheimer.
Els aliments recomanats a la dieta MIND tenen activitat antioxidant i antiinflamatòria a nivell cerebral. De manera que, protegeixen de l’estrès oxidatiu, la neuroinflamació i la formació de les plaques de proteïna beta-amiloide.
Segons la Dra. Morris, els nabius són una de les fruites més potents juntament amb les maduixes, mores i gerds, per protegir el cervell de la pèrdua cognitiva gràcies al seu contingut en polifenols antioxidants. D’altra banda, les verdures de fulla verda com els espinacs, bledes i col kale, són riques en carotenoides, uns altres compostos amb activitat antioxidant que ajuden a reduir la inflamació cerebral.
Beneficis de la dieta MIND
Els estudis realitzats amb la dieta MIND mostren com les persones que segueixen aquest tipus d’alimentació, tenen més bona memòria i un deteriorament cognitiu més lent.
A més, tenint en compte que la majoria de persones mengen tres cops al dia, és una bona estratègia per cuidar el nostre cervell.
Si vols coneixer millor com fer una bona prevenció de les malalties neurodegeneratives a través de l’alimentació, et recomano llegir el meu llibre La cuina de la memòria, aliments i receptes per cuidar el teu cervell.