Introducció de l’alimentació complementària

Entre els 4 i 6 mesos d’edat es pot començar a introduïr altres aliments diferents de la llet, és l’anomenat beikost o alimentació complementària. Cal fer-ho sempre de forma progressiva, amb una textura ben triturada al començament i sense afegir mel, sucre ni sal.

Hi ha pediatres que prefereixen començar pel puré de fruita i altres pels cereals, aquí teniu una pauta de com seguir la diversificació alimentària.

El puré de fruita es prepara amb fruita madura, sense pell i ben triturada. Escollir fruites locals i de temporada com el plàtan, la poma, la pera i la taronja o mandarina, evitant les fruites exòtiques i les fruites vermelles com els maduixots. No cal afegir ni sucre ni mel.

El puré de cereals es prepara al començament amb cereals sense gluten i entre els 6 i 7 mesos es comencen a donar els cereals amb gluten.

Cap als 6-7 mesos es comença amb el puré de verdura, s´hi posa pastanaga, mongeta tendra, carbassó o carbassa, patata i carn de pollastre primer i de vedella més endavant. S’afegeix un raig d’oli d’oliva en cru al moment de triturar.

A partir dels 9 mesos es pot donar peix blanc, tipus gall o bruixa, lluç o llenguado, dues vegades a la setmana.

L’ou es comença a introduir cap als 10 mesos, només la iema, que és menys al.lergènica, bullida i començant per un quart el primer dia. La següent vegada mig, i així li donem 2 vegades a la setmana.

Cap als 11 mesos es poden donar les llegums, procurant que quedin ben triturades per poder-les digerir millor.

A partir dels 12 mesos ja es pot donar llet de vaca i productes làctics com el iogurt i el formatge tendre.

També es pot introduïr ja l’ou sencer, ben cuit. Igualment n’oferirem un quart la primera vegada, després mig i més endavant un ou sencer.

El peix blau té més greix, costa més de digerir i pot donar reflux, per això es dóna a partir dels 18 mesos.

A partir dels 24 mesos el nen o nena ja pot menjar pràcticament de tot i convé que participi dels àpats familiars per anar adquirint bons hàbits a l’hora de menjar.