Tipus de dieta vegetariana o alimentació plant based
L’alimentació vegetariana o plant based es basa en el consum d’hortalisses, verdura, fruita, llegums i derivats, cereals i grans, tubercles, llavors, fruits secs, olis i greixos vegetals.
Els principals motius per seguir una alimentació vegetariana són:
- preocupació per a una alimentació més saludable
- conscienciació pel medi ambient
- rebuig pels productes que suposen un mal tractament animal
Voler seguir una alimentació més saludable i més sostenible són els dos principals motius amb els que més s’identifiquen les persones de mitjana edat, mentre que la preocupació pel benestar animal és el principal motiu en què s’identifiquen els joves.
Quins tipus de dietes vegetarianes hi ha?
Dieta ovolactovegetariana
És la més àmplia i la que segueixen la majoria de vegetarians. Ademés dels aliments d’origen vegetal, inclou els ous, la llet i derivats i la mel. Existeixen dos subtipus:
- dieta lactovegetariana, que inclou els lactis però evita els ous
- dieta ovovegetariana, que inclou els ous i evita els lactis
En cap de les dues versions es menja carn, peix ni marisc.
Si el consum d’aliments permesos és variat i està ben planificat, la dieta ovolactovegetariana pot cobrir les necessitats nutricionals tant en l’edat adulta com en diferents situacions fisiològiques (infància, embaràs, lactància, persones grans o esport).
Dieta vegetariana estricta o vegana
És la dieta que evita tot tipus d’aliments d’origen animal. És a dir, alimentació 100% vegetal sense carn, ous, peixos, ni marisc, lactis, ous ni mel. Requereix un consell i seguiment personalitzat ja que pot produir carències d’alguns nutrients com la vitamina D, vitamina B12, calci, zenc, o greixos omega-3, que cal prendre en forma de suplement (d’origen vegetal està clar).
Les persones que segueixen una dieta vegana no només fan un canvi d’alimentació, sino que fan un canvi relacionat amb una filosofia de vida. Eviten tot tipus de productes testats amb animals i portar roba o calçat de llana o pell.
Dieta crudivegana
És una dieta basada en aliments d’origen vegetal crus com hortalisses, verdures, fruites, fruits secs i llavors, llegums i cereals germinats. S’utilitzen coccions de fins a 40-42°C. És un tipus de dieta molt restrictiva que s’ha associat a un deteriorament en el creixement i que no està recomanat en nens. Requereix de l’assessorament d’un expert en el tema.
Dieta flexitariana
És una dieta vegetariana flexible en la que no s’exclouen del tot els productes animals, sinó que es segueixen consumint en determinades ocasions i a ser possible de procedència ecològica.
Els plats es preparen principalment amb aliments d’origen vegetal i els aliments d’origen animal es mengen com acompanyament o guarnició.
Com explico en aquest post, la dieta flexitariana és més saludable que l’omnívora i és la que segueix la majoria de persones que centra la seva alimentació en aliments vegetals, és a dir, una alimentació plant based.
Com començar una dieta vegetariana?
El pas d’una dieta omnívora a vegetariana ha de ser gradual. Implica la necessitat de conèixer com obtenir les proteïnes vegetals per a cobrir els requerimients diaris i la resta de nutrients per tal que l’alimentació sigui equilibrada i saludable.
Una bona manera de fer el canvi és començar seguint una dieta flexitariana i poc a poc augmentar el consum d’aliments vegetals al mateix temps que es redueixen la carn i el peix.
Si creus que puc ajudar-te, reserva una visita amb mi o posa’t en contacte a través del formulari.