7 consells per una carmanyola segura i saludable
Emportar-se el dinar a la feina, a l’escola o a l’esplai, és cada vegada més freqüent i amb l’arribada de la calor hem d’extremar les condicions d’higiene per evitar les toxiinfeccions alimentàries.
Així que, per preparar una carmanyola segura, cal tenir en compte les següents recomanacions:
-> Cuinar bé els aliments com la carn i el peix i assegurar-se de quallar bé l’ou en truites, remenats o quiches per evitar el creixement de bacteris. Moltes persones eviten el peix a la carmanyola perquè l’olor que desprèn pot molestar als companys. És preferible posar peix en conserva o bé deixar-lo pel sopar i pel cap de setmana.
-> Preparar la carmanyola amb suficient antelació per poder-la refredar abans de transportar i utilitzar una bossa isotèrmica o acumuladors de fred. Per poder fer aquest procés amb temps, és millor preparar al vespre el dinar de l’endemà.
-> No deixar el menjar cuinat a temperatura ambient més de dues hores. Alguns microorganismes es multipliquen molt ràpidament si el menjar es conserva a temperatura ambient. En canvi, per sota dels 5 ºC i per sobre dels 65 ºC, el creixement dels microorganismes es retarda o s’atura.
-> Evitar les postres casolanes a base de nata, ou cru i cremes pel risc de contaminació microbiana. La millor opció per unes postres saludables és menjar fruita fresca o bé un iogurt natural sense endolcir.
-> Escollir preferentment envasos de vidre i no deixar les carmanyoles al sol ni al costat d’un radiador a l’hivern. Per una millor conservació, cal guardar-les a la nevera fins al moment de l’àpat.
-> No re-aprofitar els aliments o les sobres per un altre àpat. Procurar calcular bé la quantitat de menjar per evitar que en sobri.
-> I rentar bé cada dia amb aigua calenta i sabó, tant les carmanyoles com els coberts que hagueu utilitzat!
Finalment, una bona planificació dels menús us ajudarà a seguir una alimentació més saludable. I amb aquestes recomanacions, ademés de saludable tindreu una carmanyola més segura!