Quin iogurt és millor: natural o desnatat?
Què és millor: un iogurt natural sense sucre afegit o un iogurt desnatat ensucrat?
Dit d’una altra manera, què és millor o pitjor, la quantitat de greix que porta un iogurt sencer o la quantitat de sucre que porten alguns iogurts desnatats?
La idea que un iogurt desnatat és més saludable està desactualitzada avui dia.
La quantitat de greix que porten els iogurt és molt baixa i estudis publicats recentment descarten el concepte que el iogurt natural pugui ser un problema per a la salut.
En canvi, els iogurts desnatats o baixos en greix sovint porten més sucre que els naturals, amb l’objectiu de millorar el seu sabor. En comparació tenen menys calories, però el sucre afegit és més un prejudici que un benefici.
Un consum elevat de sucre està relacionat amb més risc de sobrepes, obesitat, diabetes tipus 2 i càries dental. A més, l’augment de glucosa en sang provocat pels aliments que tenen sucre, es relaciona amb més ganes de menjar aliments dolços al llarg del dia i propicien un estat d’inflamació.
Quantitat de sucre recomanada
La OMS alerta que la ingesta de sucres simples és cada vegada més alta, sobretot a partir d’aliments ultraprocessats i begudes ensucrades. Recomana reduir el consum de sucre tant en nens com en adults a un 5-10% de les calories diàries com a màxim.
Per una persona adulta, seria entre 25 i 50 g de sucre al dia.
Veiem alguns exemples: Una llauna de beguda ensucrada té uns 30 g de sucre i 4 galetes amb xocolata uns 35 g de sucre.
Com reduir la ingesta de sucre
Per reduir el consum de sucre cal fer un baix consum d’aliments processats com begudes ensucrades, iogurts ensucrats, brioixeria, galetes, cereals d’esmorzar, postres làctics ensucrats, batuts de llet ensucrats, pastissos, gelats, llaminadures, etc. I minimitzar la quantitat de sucre que s’afegeix voluntàriament als cafès i infusions.
Així doncs, el iogurt natural és la millor opció! I no li afegeixis sucre, que no és necessari!
Cal tenir en compte que els iogurts tenen un 5% de sucre natural que és el propi de la llet, és a dir la lactosa. Aquest no es considera sucre afegit ni és perjudicial per la salut, excepte que es tingui intolerància a la lactosa.