Què són els polifenols
Els polifenols són uns compostos naturals que es troben als aliments vegetals. Destaquen pels efectes beneficiosos per a la salut i el seu potencial en la prevenció de malalties.
Són els responsables del color, sabor i amargor de molts vegetals. Per exemple, a les fruites i verdures de color vermell, violeta i blavós com el raïm morat, les prunes morades, els nabius, la ceba morada, i també el cacau, el te verd o el vi negre.
A diferència de les vitamines i els minerals, els polifenols no són nutrients. Tot i això, tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries que es relacionen amb menys risc de patir malalties com la diabetis, l’obesitat, el càncer o les malalties neurodegeneratives.
Aliments rics en polifenols
Dins dels aliments més rics en polifenols hi ha fruites, verdures, fruits secs, llegums, l’oli d’oliva verge extra, el cacau, el vi, te i espècies.
- Fruits vermells: nabius, móres, maduixes, gerds, magrana
- Fruits secs: les nous són els fruits secs més rics en polifenols
- Cacau: especialment el cacau en pols natural i la xocolata negra
- Oli d’oliva verge extra: és el tipus d’oli més ric en polifenols
- Verdures: espinacs, albergínia, remolatxa, ceba morada
- Espècies: la curcumina és el polifenol més actiu de la cúrcuma i un dels més estudiats per les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries i també neuroprotectores
La ingesta diària de polifenols depèn del tipus de dieta. La dieta mediterrània és un tipus d’alimentació molt ric en polifenols. Com més vegetals i més color posis al teu plat, millor!
L’absorció dels polifenols a l’intestí és molt baixa. Però això no és un problema, perquè quan arriben al còlon serveixen d’aliment per als bacteris de la microbiota intestinal. De manera que els polifenols tenen també propietats prebiòtiques, afavoreixen el creixement dels bacteris beneficiosos i modulen la microbiota intestinal tant en composició i com en diversitat microbiana.
Si no ho fas encara, et recomano de menjar més aliments rics en polifenols. I si no saps com començar, fer-ho menjant més de 30 vegetals diferents a la setmana, t’ho explicao en aquest altre post.