Què són els carotenoides?
Saps què tenen en comú els tomàquets, la síndria i els préssecs?
Que són aliments rics en carotenoides, uns pigments naturals de color vermell, ataronjat i groc produïts per les plantes. Les persones no podem sintetitzar-los i els animals tampoc, de manera que només podem obtenir els carotenoides dels aliments vegetals o complements alimentosos. Els més comuns a la dieta són β-carotè, licopè, luteïna i zeaxantina.
Els carotenoides tenen propietats antioxidants i han estat estudiats en la prevenció de malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer, problemes oculars, deteriorament cognitiu i el propi procés d’envelliment.
Aliments rics en carotenoides
El beta-carotè es troba en vegetals ataronjats com la pastanaga, moniato, carabassa, mango, préssec, nectarina, nespra, albercoc o papaia. També en vegetals de fulla de color verd fosc com espinacs o col arrissada (el verd de la clorofil·la és més potent que el taronja del beta-carotè).
El licopé és el responsable del color vermell i es troba en tomàquets, síndria, pebrot vermell i aranja rosada.
Luteïna i zeaxantina són pigments grocs i es troben en blat de moro, meló, tomàquets, taronges, bledes, espinacs, api, i en el rovell d’ou.
Els carotenoides són substàncies liposolubles i s’absorbeixen millor amb el greix dels aliments. I el millor greix que podem utilitzar és l’oli d’oliva verge extra. Així doncs, tallar i cuinar els tomàquets amb oli d’oliva verge extra, augmenta la biodisponibilitat del licopè i permet que el nostre cos pugui aprofitar-lo millor.
Propietats dels carotenoides
Beta-carotè: En el nostre cos, el beta-carotè pot convertir-se en vitamina A. Ademés, per les seves propietats antioxidants s’utilitza en complements alimentosos de protecció solar oral que protegeixen la pell del mal produït per les radiacions solars.
Licopè: Estudis científics d’observació mostren propietats protectores del licopè enfront del càncer de pròstata.
Luteïna i zeaxantina: Ajuden a mantenir una funció visual òptima i poden alentir el desenvolupament de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE). Actuen també a nivell cerebral beneficiant el rendiment cognitiu.
Baixes concentracions de luteína i zeaxantina en sang es relacionen amb menor rendiment cognitiu en l’atenció, aprenentatge, velocitat de processament i memoria visual. Prendre suplements amb aquests carotenoides pot millorar la funció cognitiva especialment en persones grans.
Per beneficiar-te de les propietats dels carotenoides, omple el teu plat d’aliments de molts colors.