Intestí sa, cervell sa
Totes les malalties comencen en l’intestí. Cèlebre frase de Hipócrates, considerat el pare de la medicina moderna, qui va veure la importància de cuidar el nostre intestí per a tenir bona salut. Avui dia també sabem que un intestí sa és clau per a tenir un cervell sa i ser feliç.
La relació entre intestí i cervell és complexa i alhora apassionant. Tots l’hem experimentat més d’una vegada. Per exemple, quan estem nerviosos i ho notem a la panxa, o quan estem tristos i apareix la sensació de nus a la gola, o quan a causa d’una gastroenteritis amb diarrea ens adonem que no podem concentrar-nos ni pensar amb claredat.
Aquesta comunicació es coneix com a eix intestí-cervell i té un altre gran protagonista que és la microbiota intestinal. Per això parlem de microbiota-intestí-cervell i de com l’alimentació determina alhora la composició, riquesa i diversitat dels bacteris intestinals, i el nostre estat d’ànim.
S’ha demostrat que la microbiota intestinal pot influir en el desenvolupament cerebral i afectar moltes de les seves funcions a través de la producció de neurotransmissors com la serotonina o metabolits postbiòtics com els àcids grassos de cadena curta (reben el nom de butirat, propionat i acetat).
Com tenir un intestí sa?
En aquest programa de ràdio parlem de com afecta la microbiota intestinal al nostre cervell, d’aliments necessaris per a tenir una bona salut intestinal i cerebral, de postbiòtics i de plantes medicinals. Concretament parlem de Panax ginseng i Curcuma longa, dues conegudes plantes amb interessants propietats tant a nivell intestinal com a nivell cerebral.
Escolteu el programa complet en el canal Youtube de Natural Distributions. Amb Ricardo Aparicio, el Dr. Josep Allué, Flori Lungu com a fundadora de Natural Distributions i David Manrique, farmacèutic i fundador de Elie Health Solutions.