3 vinagretes amb miso
El miso s’obté per fermentació de la soia amb determinats cereals com l’arròs o la civada i sal marina. És ideal per a enriquir tant en sabor com en propietats sopes, salses, amaniments o vinagretes, patés i altres plats.
És un aliment fermentat que té microorganismes vius, millora la microbiota intestinal, ajuda la digestió i alcalinitza.
En una sessió de vivències al Culinary Intitute of Barcelona en què ens va visitar l’Humbert de Kensho Sake, un dels alumnes va preguntar com es podia utilitzar el miso. Per a mi, el més fàcil és afegir-ho com a ingredient d’una vinagreta per amanir verdures, amanides o qualsevol plat d’arròs o pasta.
També el pots afegir a la sopa. Però fes-ho al final de la cocció quan el brou ha deixat de bullir perquè el miso és un aliment viu i si l’escalfes massa perd les seves propietats.
Tipus de miso
Existeixen diferents tipus de miso, els tradicionals són aquests:
- Shiro miso – de soia i arròs blanc
- Genmai miso – de soia i arròs integral
- Mugi miso – de soia amb ordi
- Hatcho miso – de soia sense cap cereal
El shiro miso és el que té un sabor més suau de tots i el hatcho miso el més fort. Segons la medicina tradicional xinesa, aquest és ideal per als mesos de fred. També és possible trobar miso de cigrons i arròs i miso d’arròs 100%. El de cigrons estava molt bo.
Recepta de vinagreta amb miso
Per fer vinagretes, com que el miso té sabor salat, només cal barrejar-ho amb olis o altres greixos, herbes aromàtiques, suc de llimona, espècies i vinagres.
Agredolça:
- 2 c.p. miso
- 2 c.p. concentrat de suc de poma
- 1 c.p. aigua
- 1 c.p. vinagre d’arròs
- 1 c.p. oli d’oliva
Amb llimona:
- 1 c.p. miso
- 1 c.p. oli d’oliva
- 1 c.p. vinagre d’arròs
- 1 c.p. aigua
- Ralladura de llimona
De mostassa:
- 1 c.p. pasta de mostassa
- 1 c.p. miso
- ½ c.p. vinagre d’arròs
- 1 c.p. oli d’oliva
- 1 c.p. aigua
1 c.p. és una cullerada per a postres, però pots fer servir les proporcions que més t’agradin!