Quina diferència hi ha entre data de caducitat i data de consum preferent?

Un dels punts clau per evitar el malbaratament alimentari és tenir clar quina diferència hi ha entre data de caducitat i data de consum preferent. Una tercera part dels aliments que es produeixen es llencen a les escombraries i amb ells, tots els recursos utilitzats en la seva producció!

La data de caducitat d’un aliment indica fins quan es pot consumir el producte amb seguretat. S’utilitza per aliments molt peribles com el peix fresc, la carn picada, el pollastre cru, etc.  Són aliments que tenen una vida curta i es fan malbé fàcilment.

No s’ha de consumir cap producte si ha superat la data de caducitat perquè ja no és segur. Així que quan s’acosti aquesta data, menja’l, cuina’l o congela’l.

La data de consum preferent indica fins a quina data l’aliment té la qualitat esperada. Un cop passada la data de consum preferent, l’aliment encara és segur i es pot consumir si s’ha conservat d’acord amb les instruccions recomanades pel fabricant i l’envàs està intacte.

Trobem aquesta data en molts congelats, aliments secs com la pasta i l’arròs, el cafè, la xocolata, l’oli, etc. Són aliments que no es fan malbé si es conserven adequadament.

Fins quan es poden consumir els aliments amb data de consum preferent?

De manera orientativa i si l’aliment es manté en un estat satisfactori:

  • Un any pels llegums secs i en conserva, pasta seca, arròs, farina, cafè, te, espècies, xocolata en rajola, conserves en llauna i en pots de vidre.
  • 3 mesos pel pa torrat, galetes, cereals d’esmorzar, formatge sec, salses envasades, oli, margarina, mantega, pernil curat i embotit curat no llescat, patates xips i congelats.
  • 1 mes per la pastisseria tova no farcida o el pernil curat i l’embotit curat llescat.
  • 15 dies pel iogurt i el pa de motlle

Ademés, sempre és important tenir en compte les següents recomanacions:

  • El primer que entra és el primer que surt.
  • Segueix les instruccions del fabricant sobre la conservació. Per exemple, mantenir refrigerat o conservar a una determinada temperatura.
  • L’envàs s’ha de mantenir intacte.

Per a més informació: https://acsa.gencat.cat/es/seguretat_alimentaria/consells_sobre_seguretat_alimentaria/distingeix-entre-data-de-consum-preferent-i-data-de-caducitat/index.html