Què és la intolerància a la lactosa?
La lactosa és un tipus de sucre que es troba de forma natural a la llet de tots els mamífers, incloent-hi la llet de dona. Està composta per la unió de dos sucres senzills que són la glucosa i la galactosa.
Per poder digerir la lactosa es necessita un enzim anomenat lactasa que hidrolitza la lactosa en els seus dos components. Posteriorment, aquests són absorbits en l’intestí.
La intolerància a la lactosa es produeix quan no hi ha prou lactasa per digerir la lactosa consumida i aquesta arriba al còlon on és fermentada pels bacteris de la microbiota intestinal, formant diferents compostos com gasos i àcids orgànics.
Quins són els símptomes de la intolerància a la lactosa?
La intolerància a la lactosa pot provocar símptomes digestius com diarrea, vòmits, dolor i distensió abdominal (panxa inflada), gasos, flatulències o restrenyiment.
També pot acompanyar-se de símptomes extra digestius tipus cansament intens, irritabilitat, dificultat per concentrar-se, mal de cap o problemes cutanis.
Qui pot presentar intolerància a la lactosa?
En la majoria dels casos es produeix una pèrdua progressiva de lactasa al llarg de la vida. És a dir, hi ha pocs nens amb intolerància a la lactosa perquè la llet materna conté lactosa, però és freqüent trobar persones grans amb intolerància a aquest sucre perquè han deixat de produir lactasa.
A Espanya i segons dades de ADILAC, la prevalença d’aquesta intolerància pot arribar al 40% de la població.
Puc menjar lactis si tinc intolerància a la lactosa?
Ha diferents graus d’intolerància en funció de la quantitat d’enzim que tinguis a l’intestí.
La llet és el tipus de lacti que més quantitat de lactosa té, el formatge tendre en té més que el formatge curat, i la mantega pràcticament no en té. És a dir, podràs menjar alguns lactis segons el grau d’intolerància que tinguis.
Els productes lactis fermentats com iogurts i llets fermentades es solen tolerar bastant bé si el grau d’intolerància no és molt alt perquè en el procés de fermentació, els bacteris hidrolitzen la lactosa produint àcid làctic i reduint així la seva quantitat.
Quins aliments tenen lactosa?
La llista d’aliments que contenen o poden contenir lactosa és molt llarg.
- Lactis o derivats: llet, crema de llet, iogurts, postres làcties, formatges, nata, flams, gelats …
- Productes elaborats: pa, purés, sopes, cremes, salses, pastisseria, pastissos, batuts, xocolata amb llet, embotits , carns fredes, plats precuinats …
L’al·lèrgia a la lactosa no existeix
És important diferenciar entre intoleràncies i al·lèrgies alimentàries. L’al·lèrgia sempre es produeix davant d’una proteïna i és una reacció del sistema inmunitari. Així doncs, seguint amb els lactis, no existeix l’al·lèrgia a la lactosa i sí que hi ha l’al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca.
En el cas de presentar al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca, no es pot consumir cap dosi ni cap producte relacionat amb la llet de vaca, encara que sigui sense lactosa.
Imma SANTJUST
1 setembre, 2021 @ 10:44 am
És important afegir que la llet més rica en lactosa és la de vaca. Les de cabra i ovella no en porten tanta. També cal dir que el quefir, a més de convertir la lactosa de la llet en àcid làctic i hidrolitzar la lactosa restant, aporta lactasa, que ajudaria a digerir la lactosa provinent d’altres fonts.
L’al·lèrgia a la llet de vaca la produeix la betacaseïna A1, proteïna que es troba en la majoria de races de vaques modificades genèticament perquè produeixin més volum de llet. Les cabres i ovelles tenen en la seva llet la proteïna betacaseïna A2, que no és alergògena.
Anna Paré
15 octubre, 2021 @ 8:16 am
Moltes gràcies Imma per la teva aportació!
Salut!
Anna