Alimentació i exàmens
En època d’exàmens el cervell té una gran demanda d’energia i nutrients. És important fer especial atenció a l’alimentació per facilitar la concentració quan s’està estudiant i estar en ple rendiment cognitiu quan arriben els exàmens.
De forma habitual el nostre cervell consumeix aproximadament el 20% de l’energia diària. Però en dies de gran activitat mental i èpoques d’estrès, necessita encara més energia i a la vegada augmenten les necessitats de determinats nutrients.
La vista també pateix sobreesforços, els nostres ulls estan mirant de prop moltes hores del dia i necessitem també uns nutrients essencials per la vista.
Una correcta alimentació pot ajudar a millorar la memòria, la concentració i gestionar millor l’estrès. És convenient no saltar-se cap àpat, ser regular en els horaris i no menjar en excés evitant els àpats molt copiosos que poden donar somnolència a causa a la digestió.
La hidratació és també un factor important perquè el servei funcioni de forma òptima. Quan estem hidratats, les cèl·lules del cervell reben millor l’oxigen de la sang i es mantenen en l’estat d’alerta. Pel contrari, la deshidratació afecta negativament a la memòria, l’atenció i concentració.
Quins nutrients són bons per estudiar millor?
- Hidrats de carboni de baix índex glucèmic, que alliberen la glucosa lentament i proporcionen energia durant més temps de forma sostinguda. Els trobem als cereals integrals, llegums i en la majoria de fruites i verdures.
- Vitamines antioxidants per combatre l’estrès oxidatiu derivat de l’alta activitat mental. Les trobem en fruites i verdures crues i especialment als cítrics, fruites de color vermell i morat (maduixots, cireres i altres fruits vermells), fruites i verdures ataronjades (préssecs, albercocs, nespres, mangos, pastanagues…) ,en l’oli d’oliva verge extra, els fruits secs i l’alvocat.
- Greixos saludables de tipus omega-3 presents en el peix blau i les nous, i del tipus omega-9 presents en l’oli d’oliva, les olives i els fruits secs.
- Triptòfan, un aminoàcid precursor de la serotonina que ajuda a dormir millor. Es troba en aliments rics en carns, peixos, llet, llavors de carbassa i girasol, civada, pistatxos, dàtils, cacau, cigrons i plàtans.
És tan important prioritzar els aliments que ajuden a concentrar-se com evitar els perjudicials. Evita les begudes ensucrades, les coles i els aliments ultraprocessats rics en sucre, sal i greixos insans.
En fitoteràpia hi ha plantes medicinals com la cúrcuma, la bacopa i el ginkgo amb propietats molt interessants per a millorar la memoria i la concentració. Descobreix la bacopa en aquest enllaç: Bacopa monnieri, la planta que millora la memòria.