5 nutrients bàsics per a la pell
Amb l’envelliment canvia l’aspecte de la pell. Apareixen arrugues i taques i la pell es torna més fina, perd elasticitat i firmesa. La principal causa és l’efecte de l’estrès oxidatiu provocat pel sol, la contaminació, el tabac, la mala gestió de l’estrès o una dieta pobra en nutrients antioxidants.
Tots aquests factors afavoreixen la producció de radicals lliures amb activitat altament oxidant que fan malbé proteïnes com el colàgen i l’elastina, molt relacionades amb l’envelliment cutani. Per tenir una pell bonica cal cuidar-la des de l’interior.
Per això és important incloure en l’alimentació nutrients antioxidants que neutralitzen els radicals lliures, i nutrients de suport per enfortir la integritat de la pell i la seva funció barrera davant d’agents nocius externs. Amb una dieta que asseguri la correcta aportació d’aquests nutrients podrem protegir millor la nostra pell.
Nutrients bàsics per a la pell
Vitamina C
Afavoreix la síntesi de colàgen i evita la seva degradació gràcies al potent efecte antioxidant que té aquesta vitamina. És de naturalesa hidrosoluble, per això es troba sobretot en fruites i verdures com taronja, llima, llimona, mandarina, maduixots, kiwi, pinya, papaia, pebrot, creixens, col i julivert.
L’aliment que més vitamina C conté és el pebrot, però s’ha de menjar cru! La vitamina C es perd amb la cocció, així doncs per aprofitar-la bé és necessari menjar aquests aliments crus.
Vitamina E
És l’altre gran vitamina antioxidant. Actúa a nivell de les membranes cel·lulars i és molt bona per a prevenir l’envelliment de la pell i per la vista. És una vitamina liposoluble, així que es troba en aliments vegetals com l’oli d’oliva verge, l’oli de germen de blat, l’alvocat, fruita seca i llavors com les pipes de gira-sol o de carbassa.
La fruita seca que més vitamina E té són les ametlles i les avellanes. Prioritza les de producció local i mínimament processades (sense sal, sucre ni fregides).
Vitamina A
És molt important per la integritat de les mucoses. És bona per la pell, la vista i també per prevenir aftes vocals o faringitis. Es troba com a tal en aliments d’origen animal com la mantega, el rovell de l’ou o l’oli de bacallà, i també es troba en forma de beta-carotè, el seu precursor en aliments vegetals. Són especialment rics en beta-carotens les fruita i hortalisses de color ataronjat com albercocs, préssecs, nespres, caqui, pastanaga, carbassa o moniato.
Zenc
Dins dels minerals el zenc destaca per les seves propietats antioxidants i cicatritzants. Es troba en bolets, fruits secs, germen de blat, remolatxa, llegums, cereals integrals i especialment en marisc com les ostres. Sistema immunològic. Ademés el zenc és un mineral molt important pel sistema inmunològic, a tenir en compte en cas d’alèrgies, èczemes i pell atòpica.
Greixos bons
Són greixos de tipus insaturat que es troben en l’oli d’oliva, alvocat, fruita seca, llavors i peix gras (peix blau). Són imprescindibles per al mantell lipídic de la pell, la capa greixosa que evita la deshidratació cutània. Amb una bona aportació d’aquest tipus de nutrients la pell es veu més sana i amb un aspecte més lluminós.
Com podem tenir la pell ben hidratada?
L’aigua és el constituient quantitativament més abundant del cos humà i és essencial per la vida. Per això, l’aigua és la millor beguda per hidratar-se.
S’aconsella beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua el dia, que equivalen a una quantitat de 6 a 8 gots diaris d’aigua o altres líquids com sucs naturals, sopes, infusions o llet. Fruites, verdures i hortalisses també són un bon aport d’aigua, descobreix en aquest post quines són les que més aigua tenen!