Aliments amargs per millorar la digestió
Els aliments amargs poden ser una gran ajuda per millorar la digestió en qualsevol moment de l’any, però especialment durant les festes de Nadal en que acostumem a menjar plats més greixosos, haurien d’estar presents en tots els menús.
Els àpats de Nadal sovint són més rics en sal, sucre, greixos i alcohol del que estem acostumats normalment. Això afecta negativament els òrgans encarregats de la digestió com l’estómac, els intestins, el pàncrees, la vesícula biliar i el fetge.
Com a conseqüència les digestions es tornen més lentes i poden aparèixer nàusees, mareig, a vegades vòmits, mal alè, llengua pastosa i blanca, mal d’estómac, flatulències, diarrea, sensació de fatiga, mals de cap i inclús migranyes.
És necessari estimular el fetge i la vesícula biliar per afavorir la digestió dels greixos, per això són molt interessants els aliments amb gust amarg i una mica picants com els que citem a continuació:
- carxofa
- api
- escarola
- ruca o rúcula
- endívies
- raves
- cols
Els aliments amargs estimulen la secreció d’enzims digestius per part de la vesícula biliar i el pàncrees, raó per la qual milloren la digestió i els moviments intestinals.
L’api té ademés propietats diürètiques, especialment bones per a les persones amb retenció de líquids o hipertensió arterial que aquests dies si mengen massa sal veuen com els hi puja la pressió arterial.
La carxofa és molt rica en fibra prebiòtics com la inulina, que afavoreix el creixement dels bacteris probiòtics que viuen a l’intestí i millora el trànsit i la salut intestinal. És ademés un gran aliment pel fetge.
Hem de tenir en compte també que totes les verdures, hortalisses així com fruites, són riques en fibra. I la fibra té la propietat de millorar el metabolisme de la glucosa i reduir l’absorció dels greixos. Per això, en tot els àpats i especialment durant les festes de Nadal, han d’estar presents ja sigui cuinades o amb una bona amanida.