Saps què és la disfàgia?
La disfàgia és un símptoma que es caracteritza per la dificultat en la deglució. És a dir, el malalt que pateix disfàgia no pot empassar correctament aliments sòlids o líquids.
Afecta sobretot a persones grans, malalts d’Alzheimer o de Parkinson, però també es dóna en altres malalties neurodegeneratives com la esclerosi lateral amiotròfica o en pacients que han patit un ictus.
Té una important repercussió en la qualitat de vida dels pacients, que al no poder alimentar-se correctament comencen a perdre pes de forma involuntària i poden patir problemes de desnutrició i deshidratació, o malalties respiratories com pneumònies per aspiració que poden causar la mort. Ademés, la desnutrició en pacients amb disfàgia dificulta la curació de ferides, debilita el sistema immunológic, incrementa la susceptibilitat a les infeccions i deteriora la funció mental i física.
És per això que és molt important conèixer els símptomes i detectar-la a temps, doncs la majoria de pacients i també les persones que els envolten no en són conscients ni coneixen la malaltia.
Simptomes de disfàgia:
- Tos o carraspeig durant i després de menjar o beure
- Caiguda dels aliments de la boca, babejar
- Canvis de veu (afonia o ronquera) coincidents amb els àpats
- Incapacitat d’empassar d’una sola vegada una cullerada de menjar
- Ennuagaments freqüents
- Temps prolongat per acabar-se el menjar
- Febre de 38º sense causa aparent
- Pérdua de pes inexplicada, malnutrició, pneumònia
Per compensar els problemes de deglució cal canviar la textura dels aliments i dels líquids i adaptar-los a les necessitats de cada pacient, ja sigui amb l’ús d’espessants en pols o triturant el menjar fins obtenir la textura desitjada. Es recomana que l’alimentació sigui el més variada possible i fraccionada en diversos àpats per evitar el cansament de menjar. És important que els àpats tinguin gran densitat nutricional per poder cobrir les necessitats en poc volum.
No s’aconsellen les gelatines comercials dels supermercats ja que es desfan a la boca abans d’empassar-se i suposen un risc d’ennuagament. Cal utilitzar productes especialment dissenyats i formulats per als problemes de deglució.
Si coneixes algú que pot patir disfàgia posa’t en contacte amb un professional, la disfàgia és diagnosticable i pot ser tractada.
Per saber-ne més sobre disfàgia: www.furega.com