Te kombutxa, la beguda que està de moda
El te kombutxa és una beguda fermentada amb lleuger sabor àcid que recorda a la sidra de poma. Es consumeix com a beguda refrescant amb la finalitat d’aportar bacteris probiòtics a la dieta però la seva peculiar composició l’ha convertit en una beguda de moda als països occidentals.
S’obté per fermentació de te verd o te negre i sucre per una colònia simbiòtica de bacteris i llevats anomenada SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) i té el seu origen en cultures tradicionals com la japonesa on s’elaborava a partir d’alga kombu i te verd i es prenia per les seves propietats beneficioses per a la salut.
Igual que el kèfir o altres aliments fermentats com el xucrut i el tempeh, el te kombutxa conté milions de bacteris que poden ser beneficiosos per la microbiota intestinal i millorar la salut dels intestins, estimular el sistema inmunològic i reduir la inflamació. Es una bona opció per a substituir els refrescos ensucrats i begudes alcohòliques com la cervesa.
Com a resultat de la fermentació s’obté una beguda amb vitamines del grup B com la B1, B2, B6, B12 , vitamina C, polifenols, aminoàcids, àcid glucurònic, àcid glucònic i altres àcids orgànics com l’àcid acètic (d’aquí el seu gust avinagrat), molt poc sucre i qüasi sense cafeïna. La composició de la kombutxa varia segons el temps de fermentació, la proporció de te i la quantitat de sucre. Es trata d’una beguda viva, per això quan n’obrim una ampolla es recomana guardar-la a la nevera i consumir-la en una setmana.
Propietats de la kombutxa
Segons una revisió de 2014, la majoria d’efectes beneficiosos s’han estudiat amb models animals i manca evidència basada en models humans. Però segons l’experiència i el testimoni de bevedors de te kombutxa recollida per científics russos, el te kombutxa podria tenir les següents propietats:
– antioxidant
– redueix els nivells de colesterol i l’aterosclerosis
– protegeix de les malalties cardiovasculars
– redueix la inflamació
– és hepatoprotector
– actúa com a antibiòtic natural
– estimula el sistema inmunitari
– normalitza la funció intestinal
Tanmateix, no es pot considerar una beguda probiòtica. Només el iogurt i alguns tipus de kefirs poden anomenar-se probiòtics per les seves propietats beneficioses en el sistema digestiu.
Cada vegada hi ha més comerços que venen kombutxa, a Sabadell el trobareu per exemple a la botiga Cafestes Experience del carrer Calderón. I si us atreviu, podeu fer-lo a casa, només necessiteu que us regalin un scoby o podeu obtenir-lo en algunes botigues especialitzades en aliments fermentats com el Ferment 9 de Barcelona.