És temps d’amanides
A l’estiu és temps d’amanides, ben variades i de tots colors.
Ens aporten vitamines, minerals, antioxidants, aigua i fibra. Un plat d’hortalises i verdures crues ha d’estar present a la nostra dieta cada dia, ja sigui per dinar o per sopar.
Amanida d’hortalises i verdures, de pasta, d’arròs, de cigrons, llenties o mongetes, freda i refrescant o tèbia, com a plat principal, com a acompanyament o com a plat únic combinades en aquest cas amb hidrats de carboni i aliments proteics.
Siguem creatius i juguem amb els ingredients i els amaniments per fer una amanida diferent cada dia.
- amb diferents tipus d’enciam, cabdells, endívies, canonges, germinats
- de tomàquet, pastanaga, blat de moro, remolatxa
- amb formatge fresc, mozarel.la, formatge de cabra, encenalls de parmesà
- amb anous, pinyons, pistatxos, blat de moro torrat, pipes de girasol, pipes de carbassa, llavors de sèsam
- amb pinya, mango, poma, pera
- amb pernil, anxoves, ou dur, tonyina, pollastre, llagostins
Ja veieu que són molts els indredients que podem posar a l’amanida.
El millor és afegir-hi un bon oli d’oliva verge però també podem recórrer a les vinagretes, que hi donen un toc especial i diferent.
Aquí teniu alguns exemples de vinagretes per acompanyar les vostres amanides:
Vinagreta de mel: 1 cullerada sopera de mel, 1 culleradeta de mostassa, oli d’oliva, vinagre de mòdena, sal i pebre.
Vinagreta oriental: 3 cullerades d’aigua, 1 cullerada de salsa de soja, 1 cullerada de vinagre d’arròs, 1 cullerada d’oli, 1 cullerada de concentrat de poma, pinyons al vostre gust.
Vinagreta de llimona: el suc d’una llimona, oli d’oliva, sal i pebre.
Feu les proporcions que més us agradin, no cal seguir una mesura estàndard, les prepareu amb antelació i les afegiu a l’últim moment.
Que vagi de gust!