Diabetis i periodontitis, estan relacionades?

La diabetis i les malalties periodontals estan entre les malalties cròniques més freqüents. Es calcula que a Espanya el 13,8% dels majors de 18 anys pateix diabetis tipus 2 i que només el 14,8% dels adults entre 35 i 44 anys té les genives sanes, la resta té algun tipus de malaltia periodontal. Quina relació tenen diabetis i malalties periodontals? Pot una augmentar el risc de patir l’altra?

Les malalties periodontals afecten els teixits que sostenen les dents. Estan causades per bacteris però en la seva aparició també influeixen factors genètics, ambientals i locals. Les més comuns són gingivitis i periodontitis.

  • Gingivitis: inflamació superficial de les genives, el sagnat és el seu principal signe d’alerta. És un problema reversible però si no es tracta adequadament pot derivar a periodontitis.
  • Periodontitis: infecció profunda de les genives i teixits que subjecten la dent, poguent provocar la seva pèrdua per destrucció irreversible dels teixits del periodont.

La magnitud del problema

A Espanya només el 14,8% dels adults entre 35 i 40 anys té les genives sanes, la resta té gingivitis el 60% i periodontitis el 25%. En persones majors de 65 a 74 anys, el 10% té les genives sanes, el 52% de gingivitis i el 38% periodontitis.

Segons dades publicades el 2011, el 14% de la població major de 18 anys té diabetis tipus 2 i el 6% no ha estat diagnosticat encara. Es preveu que el nombre de diabètics superi els 3 milions en els propers anys.

Relació bidireccional entre diabetis i periodontitis

La diabetis provoca una resposta inflamatòria greu davant els bacteris patògens de la geniva empitjorant la inflamació i accelerant la destrucció dels teixits de suport periodontals. De manera que ser diabètic augmenta el risc de tenir periodontitis.

D’altra banda, la periodontitis provoca un augment de substàncies pro-inflamatòries que augmenten la resistència a la insulina de manera similar o com ho fa l’obesitat. Així doncs les malalties periodontals:

  • són més freqüents i progressen més ràpid en diabètics
  • s’associen a un pitjor control de la glucèmia en diabetis tipus 2
  • augmenten el risc de tenir complicacions associades a la diabetis com la mortalitat cardio-renal per malaltia cardíaca combinada amb nefropatia diabètica
  • el seu tractament millora el control del sucre en sang en pacients diabètics disminuint els valors d’hemoglobina glicosilada (HBA1c)

Què podem fer?

La prevenció i detecció precoç de la diabetis i la periodontitis són molt importants per poder actuar a temps. Menjar aliments frescos rics en fibra afavoreix els moviments de masticació i ajuda a la prevenció de la gingivitis i la periodontitis. Determinats probiòtics o suplements nutricionals poden ajudar a la prevenció de la càries i en el tractament de les malalties periodontals. Segons un document de consens sobre interacció entre estil de vida, alimentació i malalties periodontals, dèficits micro-nutricionals de vitamina C, vitamina D, àcid fòlic o vitamina B12 poden estar relacionats amb l’aparició i progressió d’aquestes malalties.

Davant la sospita de patir diabetis tipus 2 (Test de Findrisk) o presentar signes de periodontitis (Test de salut gingival), cal visitar el metge per fer les proves de diagnòstic i seguiment o a l’odontòleg per sotmetre’s a un exhaustiu examen bucodental.