Els psicobiòtics i la salut mental

Els psicobiòtics estan sent estudiats com a noves eines terapèutiques en el tractament de malalties mentals com la depressió i l’ansietat, basant-se en la comunicació bidireccional entre l’intestí i el cervell. Però, a què ens referim quan parlem de psicobiòtics?

La repercussió del nostre estat d’ànim en l’intestí és ben coneguda per a moltes persones. Si estàs estressat ho notes en el teu intestí, si estàs enamorat tens papallones a la panxa, si estàs deprimit tens restrenyiment.

Però en els últims anys s’ha estudiat com pot influir l’intestí, i més concretament els bacteris que hi viuen, en la salut mental i quin paper té la dieta en aquest eix intestí-cervell.

El terme psicobiòtic va ser descrit per primera vegada el 2013 per científics irlandesos i es refereix a micro organismes vius que al ser ingerits en quantitats adequades poden resultar beneficiosos per a la salut de les persones amb malalties psiquiàtriques. Es tracta d’un grup de probiòtics capaços de produir substàncies neuroactives com l’àcid gamma-aminobutíric i la serotonina, dos neurotransmissors relacionats amb transtorns d’ansietat, tristesa i depressió.

Investigadors de la Universitat de McMaster (Canadà) van demostrar en un estudi l’any passat que un probiòtic determinat podia contribuir a millorar l’humor i tractar els símptomes de la depressió en persones amb un trastorn gastrointestinal molt comú: el síndrome de l’intestí irritable.

En una revisió de diversos estudis amb probiòtics per a la depressió es van relacionar algunes espècies de probiòtics amb una reducció dels símptomes de depressió i ansietat. Tot i que encara es requereixen més estudis sobre aquests tractaments, representen sens dubte una línia d’investigació a seguir.

Recentment, s’ha ampliat la definició de psicobiòtics per incloure també els prebiòtics i altres compostos presents en l’alimentació que poden influir en el microbioma intestinal en benefici de la salut mental. Així doncs, una alimentació rica en psicobiòtics podrà millorar l’estat d’ànim i el humor i ajudar a controlar l’ansietat.