Els bacteris intestinals et poden fer engreixar

Cada vegada es parla més dels bacteris intestinals i la seva relació amb la salut. Sabem que viuen en un delicat equilibri anomenat microbiota on hi ha bacteris beneficiosos i altres perjudicials, juntament amb fongs, llevats, virus i germens patògens.

Quan per diferents factors que ja vam explicar en aquest article del nostre bloc, es produeix un desequilibri entre els bacteris intestinals, s’altera la permeabilitat intestinal i això té importants repercussions a la nostra salut fins al punt de fer-nos engreixar.

Però quina relació tenen els bacteris intestinals amb el fet d’engreixar-nos?

Segons Marta Garaulet, doctora en Farmàcia, especialista mundial en cronobiologia i autora del llibre Los relojes de tu vida, actualment es coneixen quatre mecanismes que poden explicar l’efecte dels bacteris sobre l’obesitat:

1. S’obtenen més calories menjant els mateixos aliments. Significa que, per exemple, un pastís de xocolata podria aportar més calories a una persona obesa amb una microbiota alterada que a una altra persona amb normopes i una microbiota saludable. I és que els bacteris intestinals participen activament en l’obtenció d’energia dels aliments determinant el seu pas a través de la membrana intestinal. Ademés, el tipus de bacteris del nostre intestí pot influir en el temps de trànsit intestinal, és a dir, el què tarda l’aliment en recórrer l’intestí. Quan més tarda, més temps està en contacte amb la membrana intestinal, i per tant més capacitat té el nostre organisme d’absorbir-lo i extreure’n calories.

2. S’acumula més greix en el teixit adipós. Els bacteris dels individus obesos afavoreixen l’acció d’un enzim anomenat lipoproteinlipasa que ajuda a que el greix entri als adipocits (les cèl·lules que guarden el greix) i s’acumuli, pel que s’engreixaran més menjant el mateix.

3. Augmenta la inflamació. La microbiota intestinal també presenta un paper en el grau d’inflamació de l’individu. Per exemple, al augmentar un determinat tipus de bacteris es redueix la proporció de bacteris protectors de la barrera intestinal, alterant els processos inflamatoris de la obesitat.

4. Els bacteris intestinals poden fer que tinguis més o menys gana. I és que els bacteris beneficiosos intervenen augmentant la producció d’uns pèptids saciants que són capaços de dir al nostre cervell que parem de menjar. Pel contrari, els bacteris perjudicials inhibeixen la secreció d’aquests pèptids saciants i tindrem més gana. Pots llegir més sobre la comunicació entre l’intestí i el cervell en aquest article.

A la consulta de Nutresalut treballem amb el Test de Permeabilitat Intestinal per conèixer com està afectat el teu intestí. Canviant l’alimentació i tractant l’intestí podem reparar la permeabilitat intestinal i millora notablement el teu estat de salut general.