Com preparar un brou vegetal d’hivern

El brou vegetal es pot beure sol o fer servir de base per preparar una bona sopa, el plat estrella dels mesos més freds de l’any. A mi m’agrada menjar-lo amb les verdures, un grapat d’arròs i un altre de cigrons.

Pot servir també per preparar qualsevol plat d’arròs o quinoa i si us resulta útil fer una bona planificació dels menús setmanals, el podeu congelar.

El brou vegetal d’hivern es prepara amb verdures rodones i d’arrel, que són les que tenim en aquesta època de l’any. Hi afegirem alguna alga com per exemple la wakame, que són molt riques en minerals, i bolets shitake, que són molt gustosos i tenen propietats medicinals.

El gingebre és una espècia que s’utilitza molt en medicina ayurvèdica per a tractar refredats. Cal tenir en compte però que en persones sensibles pot provocar cremor d’estómac.

 

Ingredients:

  • 1 litre i mig d’aigua
  • ½ col
  • 1 nap
  • 1 tros de carbassa
  • 2 pastanagues
  • 1 rodanxa de gingebre
  • 2 fulles de llorer
  • 2 tires d’alga wakame
  • 4 bolets shiitake partits a quarts

 

Preparació:

Netejar bé totes les verdures i l’alga wakame i tallar-les a trossos més aviat petits.

En una cassola amb una mica d’oli d’oliva sofregir les verdures durant 5-10 minuts.

Afegir l’aigua, el llorer, el gingebre, la wakame i els bolets i fer bullir tot junt durant mitja hora a foc lent i sense sal. Colar el brou reservant les verdures i afegir una cullerada sopera de tamari al brou. Opcionalment, es pot servir el brou amb julivert picat per sobre.

Retirar les fulles de llorer i la rondanxa de gingebre i reservar les verdures per menjar acompanyant un cereal o llegum.

Una altra manera de fer el brou vegetal és posar a bullir tots els ingredients sense sofregir les verdures al principi i afegir una cullerada d’oli d’oliva en cru i una altra de tamari al final de la cocció.

Bon profit!