Els fongs medicinals shitake i maitake

Els fongs medicinals shitake i maitake són molt utilitzats en la Medicina Tradicional Xinesa i Japonesa on es cultiven desde fa més de 2.000 anys. Es tracta de bolets comestibles que es consumeixen com a aliments, però el seu major interès està en les propietats medicinals que presenten.

Ademés de les seves propietats nutricionals, se’ls atribueix propietats adaptògenes, inmunoestimulants i anticancerígenes.

Des del punt de vista nutricional destaquen pel seu aport en trealosa (un disacàrid que actúa com a prebiòtic sobre la microbiota intestinal), tenen tots els aminoàcids essencials, són font d’ergosterol (provitamina D) i tenen germani (propietats antioxidants). Però els beneficis medicinals d’aquest tipus de fongs es deuen a que són molt rics en beta-glucans, un tipus de polisacàrids amb activitat estimulant sobre les cèl·lules del sistema inmunològic.

Shitake i maitake són els més coneguts i sovint es comercialitzen junts en forma d’extractes en complements alimentosos. Ademés de les seves propietats inmunoestimulants poden ajudar a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids en sang, tenen activitat antihipertensiva i antidiabètica, de manera que poden ser útils per tractar casos de síndrome metabòlica, aterosclerosis, millorar el perfil lipídic i la diabetis.

Es consideren adaptògens per la seva capacitat d’ajudar el cos a adaptar-se davant l’estrès físic i mental. Tradicionalment s’utilizaven per a combatre l’esgotament i la debilitat, per reforçar l’energia davant d’agents patògens externs i per prevenir l’envelliment prenmatur.

També pertanyen a aquest grup de fongs medicinals el reishi, el xampinyó del sol, el cordyceps i la melena de lleó. Sovint es troben combinats entre sí i en productes que utilizen la micoterapia amb la fitoterapia, el que crea sinergies que permeten optimitzar dosis i concentracions. Com a complement s alimentosos convé buscar fongs en forma d’extracte estandaritzat i amb certificats de cultiu ecològic.

Com a aliment, el shitake i el maitake formen part de la cuina oriental i de les cuines vegetarianes i veganes. Poden comprar-se frescos o secs i utilizar-se per a preparar brous, sopes, amb arròs, pasta o altres cereals, amb verdures i inclús per a preparar patés vegetals.