Saps què és la disfàgia?

La disfàgia és una malaltia que causa trastorns en la deglució, és a dir, el malalt que pateix disfàgia té dificultats per empassar adequadament ja siguin aliments sòlids com líquids.

És poc coneguda però afecta a un gran nombre de persones, sobre tot persones grans amb Alzheimer i malaltia de Parkinson, però també es dóna en altres malalties neurodegeneratives o en pacients que han patit un ictus.

Té una important repercussió en la qualitat de vida dels pacients que al no poder alimentar-se correctament comencen a perdre pes i poden patir problemes de desnutrició, deshidratació o malalties respiratories com pneumònies per aspiració que poden causar la mort. Ademés, la desnutrició en pacients amb disfàgia dificulta la curació de ferides, debilita el sistema immunológic, incrementa la susceptibilitat a infeccions i deteriora la funció mental i física.

És per això que és molt important conèixer els símptomes i detectar-la a temps, doncs la majoria de pacients i també les persones que els envolten no en són conscients ni coneixen la malaltia.

Simptomes de disfàgia:

  • Tos o carraspeig durant i després de menjar o beure
  • Caiguda dels aliments de la boca, bavejar
  • Canvis de veu (afonia o ronquera) coincidents amb els àpats
  • Incapacitat d’empassar d’una sola vegada una cullerada de menjar
  • Ennuagaments freqüents
  • Temps prolongat per menjar
  • Febre de 38º sense causa
  • Pérdua de pes inexplicada, malnutrició, pneumònia

Per solventar els problemes de deglució cal canviar la textura dels aliments i dels líquids i adaptar-los a les necessitats de cada pacient, ja sigui amb l’ús d’espessants en pols o triturant el menjar fins obtenir la textura desitjada. Es recomana que l’alimentació sigui el més variada possible i fraccionada en diversos àpats per evitar el cansament de menjar. És important que els aliments tinguin gran densitat nutricional per poder cobrir les necessitats en menys volum.

No s’aconsellen les gelatines comercials dels supermercats ja que es disgreguen i dispersen a la boca abans d’empassar-se, cal utilitzar productes especialment dissenyats i formulats per als problemes de deglució.

Si coneixes algú que pot patir disfàgia posa’t en contacte amb un professional, la disfàgia és diagnosticable i pot ser tractada.

Per saber-ne més sobre disfàgia: www.furega.com