Veritats i mentides de les fruites i verdures

Sabies que els maduixots són la única fruita que té les llavors a l’exterior? I que el kiwi té quasi el doble de vitamina C que la taronja? I sabies que en el món hi ha més de 7000 tipus de pomes? Aquestes són algunes de les curiositats sobre fruites i verdures que la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética (FESNAD) ha recopilat per celebrar el Dia Nacional de la Nutrició 2017.

El que sí que segurament ja saps és la recomanació de menjar 5 racions de fruita, verdura i hortalisses al dia per seguir una dieta saludable i equilibrada, és a dir, 3 racions de fruita diàries i 2 racions de verdures i hortalisses, siguent una d’elles en cru per aprofitar al màxim les seves vitamines i minerals.

A continuació t’expliquem 10 veritats i mentides de les fruites i verdures, a veure si les encertes!

1. La fruita a la nit s’ha d’evitar perquè causa indigestió. FALS, s’hauria de menjar grans quantitats de fruita per a produir aquest efecte.

2. L’alvocat és una fruita que porta molt greix. CERT, però es tracta de greixos del tipus mono insaturat com els de l’oli d’oliva, que són saludables per l’organisme i ademés conté una gran quantitat de vitamina E.

3. Algunes fruites tropicals tenen propietats crema-greixos. FALS, la fruita aporta aigua, fibra, vitamines i minerals, per si sola no té efecte reductor ni crema-greixos significatiu.

4. La fruita engreixa si es menja a determinades hores. FALS, les calories de la fruita són les mateixes en qualsevol moment del dia.

5. Barrejar diferents tipus de fruita en un sol àpat no és saludable. FALS, sí que és saludable i pot millorar les seves propietats organolèptiques per exemple en una macedònia o brotxetes de fruita.

6. Les verdures congelades perden el seu valor nutritiu. FALS, la congelació de les verdures requereix un procés d’escaldat previ però els nutrients es mantenen si es fa una bona congelació i descongelació.

7. Els espinacs són un aliment que té molt ferro. FALS, alguns aliments com les escopinyes multipliquen per 7 el seu contingut en ferro i ademés es tracta d’un tipus de ferro que el nostre cos aprofita millor.

8. Els minerals de les verdures es perden quan es bullen. CERT, els minerals de les verdures passen a l’aigua de la cocció i si aquesta no s’aprofita es perden.

9. Menjar pastanagues va bé per la vista. CERT, igual que altres fruites i verdures de color ataronjat, les pastanagues contenen beta-carotens que són antioxidants i protegeixen la pell i la vista de les radiacions solars.

10. És el mateix beure un liquat de fruita que menjar una peça de fruita. FALS, amb els liquats no s’aprofita la fibra de les fruites, un nutrient essencial per a la salut.

Podeu descarregar els materials del Dia Nacional de la Nutrició a la web de FESNAD: www.fesnad.org