Alimentació i salut bucal, una relació bidireccional

Alimentació i càries, diabetis i periodontitis, problemes de masticació i desnutrició… Cal tenir una bona cura de les notres dents i genives per gaudir d’una bona salut bucal i general!

Comparteixo l’entrevista que em van fer en el Fòrum Dental OralthBcn amb motiu de la meva participació el passat 13 de maig a la taula rodona sobre Salut oral i alimentació, un enfoc multidisciplinar.

Quina importància té la nutrició en les persones grans? Influeix la salut oral en els problemes de nutrició d’aquest col·lectiu?

L’alimentació i la nutrició són dos pilars fonamentals per a la salut a qualsevol edat, però davant una societat que envelleix, és de gran importància destacar la relació que existeix entre alimentacó, salut bucal i salut general. Els propis canvis associats el procés d’envelliment, així com la presència de malalties i determinats tractaments farmacològics, condicionen la forma d’alimentar-se. I a la vegada, l’alimentació i la nutrició que reben les persones grans són determinants pel seu estat de salut i la resposta els tractaments mèdics.

Els problemes de masticació i els trastorns de devolució són de gran prevalença en les persones grans, el que comporta una adaptació de la dieta que la vegada ha d’assegurar una correcta nutrició i hidratació del pacient, suficient aport de calories, proteïna d’elevat valor biològic, hidrats de carboni, fibra, vitamines i minerals sense deixar de ser agradable i satisfactòria.

Tradicionalment s’ha lligat la preocupació per l’alimentació amb el control de pes però la qüestió estètica, ha canviat aquesta idea en els últims anys?

Actualment en les persones grans conviuen dos problemes de malnutrició, per excés i per defecte. Tenim persones amb sobrepès i obesitat i tenim persones amb desnutrició o risc de patir-la. La preocupació pel control de pes com a qüestió estètica es dóna més en persones joves però a partir d’una determinada edat, un ja es va preocupant més pel seu estat de salut i no hem d’oblidar que un excés de pes és un factor de risc per patir diabetis, malalties cardiovasculars inclús alguns tipus de cancer.

Creu que hi ha suficient consciència de la necessitat d’una alimentació saludable per a una vida sana?

Sí que hi ha consciència sobre la necessitat d’una alimentació saludable, el que passa és que sovint l’entorn no ajuda, tenim menjar a la nostra disposició a totes hores i cada vegada en més establiments i sovint són aliments molt rics en greixos i sucres amb un aport calòric important i que ademés s’ofereixen a preus més econòmics que altres opcions més saludables.

Com és possible que amb tanta informació i millor alimentació, hi ha persones amb problemes de pes i obesitat a les societats més avançades?

Doncs precisament per això que li acabo de comentar i perquè no ens movem prou, el nostre cos està dissenyat per moure’s i la nostra societat és cada vegada més sedentària. La pràctica d’exercici físic s’ha de promoure a totes les edats, des de l’etapa escolar fins a persones grans. I parlant de nens, hauria d’existir una signatura de alimentació i nutrició a les escoles i explicar les conseqüències que té sobre la salut seguir o no uns hàbits alimentaris saludables. Com va dir Gregorio Marañón, “els joves hauríem de saber que algun dia seran vells”.

Quines són les seves espectatives respecte a OralthBcn 2017?

Poder transmetre el major nombre possible d’assistents la importància de l’alimentació en la salut oral, com abordar els problemes de masticació de manera satisfactòria des del punt de vista nutricional i que a la vegada siguin agradables per el pacient, i conscienciar sobre transtorns de deglució com la disfàgia orofaríngia, les complicacions de la qual poden ser de gran transcendència clínica per el pacient i per això és molt important un diagnòstic precoç.

Podeu accedir a l’entrevista complerta en el següent enllaç: www.oralthbcn.com/press-releases/-/prensa/detalle/10163646/entrevista-anna-pare-oralthbcn