Alimentació i malaltia de Parkinson

Hi ha una estreta relació entre l’alimentació, el sistema nerviós i les malalties neurològiques com la malaltia de Parkinson. D’una banda els símptomes que van apareixent amb el progrés de la malaltia poden contribuir a un estat de malnutrició del pacient i a complicacions com la disfàgia. I d’altra banda cal tenir en compte quan s’han de prendre els medicaments per evitar interaccions amb els aliments de la dieta i així optimitzar l’eficàcia del tractament.

Els principals símptomes de la malaltia de Parkinson són tremolor en repòs, rigidesa muscular, lentitud i poca amplitud de moviments. Les tremolors poden afectar la forma d’alimentar-se fent difícils moviments tan simples com agafar bé els coberts o acostar una cullera a la boca. Però també apareixen altres símptomes relacionats amb l’alimentació com són pèrdua de la gana, restrenyiment i la dificultat per empassar (també coneguda com a disfàgia).

És doncs important tenir cura de l’alimentació amb unes bones pautes dietètiques que aportin tots els nutrients, evitant una pèrdua de pes involuntària i un estat de malnutrició que empitjoraria el curs de la malaltia.

Pautes dietètiques en la malaltia de Parkinson:

  • Fer àpats poc abundants i freqüents, és a dir, menjar 5 o 6 vegades al dia, i escollir la màxima varietat d’aliments.
  • Cuidar la presentació dels plats amb aliments de colors i formes diferents adequant els menús a l’estació de l’any. Per exemple a l’hivern un estofat de llenties amb ceba, pastanaga i pebrot vermell. I a l’estiu una amanida de llenties amb tomàquet ratllat, pastanaga ratllada i olives.
  • Menjar aliments de tots els grups: cereals, fruita i verdura, carn i peix, ous, lactis, llegums i fruits secs. Cal menjar peix blau com per exemple sardines, salmó o tonyina dos cops per setmana pel seu contingut en greixos de la sèrie omega 3. I s’han d’incloure a la dieta hortalisses, fruites i verdures fresques (sense cuinar, en forma d’amanida) per assegurar una bona aportació de vitamines i minerals.
  • Fomentar el consum d’aliments rics en fibra per evitar el restrenyiment, la fibra es troba sempre en aliments d’origen vegetal com verdures, fruites, hortalisses, cereals (millor integrals), fruits secs i llegums.
  • Utilitzar oli d’oliva com a font principal de greix tant per amanir com per cuinar.
  • Potenciar el sabor dels plats amb espècies i herbes aromàtiques, també amb aliments forts de gust com el porro, l’all, el pebrot o la llimona.
  • Beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua o d’altres líquids al dia (uns 8 gots) encara que no es tingui sensació de set. Pot ser aigua sola o bé infusions, brous o sucs de fruita naturals. Evitar el te perquè pot restrènyer. Si hi ha dificultat per empassar els líquids, utilitzar espessidors o gelatines que permetin adaptar la textura segons les necessitats del pacient.

Un dels fàrmacs més utilitzats en el tractament del Parkinson és la levodopa. Tanmateix és un medicament que interacciona amb els aliments, concretament, les proteïnes de la dieta poden dificultar l’absorció de la levodopa a nivell intestinal i com a consequència es perd eficàcia en el tractament. De manera que s’aconsella prendre els medicaments que tinguin levodopa separats dels àpats, és a dir, entre 30 i 60 minuts abans de menjar o bé 1-2 hores després dels àpats.

Resum de l’article publicat a la revista de l’Associació Catalana per al Parkinson núm. 18.