Consumir oli d’oliva verge protegeix els òssos

L’oli d’oliva és un dels aliments més característics de la Dieta Mediterrània, reconegut per les seves qualitats gastronòmiques i nutritives, ademés de les propietats saludables que presenta gràcies a la seva excepcional composició.

El seu valor nutritiu i terapèutic està directament relacionat amb la seva composició química, que és precisament el què el fa tan especial. Els components de l’oli d’oliva es divideixen en una fracció formada majoritàriament per àcid oleic (un tipus de greix monoinsaturat) i una altra fracció minoritària on es troben components antioxidants i antiinflamatoris com la vitamina E, beta-carotens i polifenols. Tots ells amb propietats molt interessants per a la salut i la prevenció de malalties.

Les més estudiades han estat les malalties cardiovasculars. Gràcies al projecte PREDIMED realitzat per investigadors espanyols entre 2003 i 2011 amb més de 7.000 participants que presentaven factors de risc cardiovascular, sabem que el consum regular d’oli d’oliva verge extra, juntament amb un patró de dieta mediterrània, redueix els nivells de colesterol LDL (el dolent) i augmenta els nivells de colesterol HDL (el bo), disminueix l’aterosclerosis i el risc de trombosi i baixa la pressió arterial.

Però l’oli d’oliva també té efectes beneficiosos sobre la digestió i les malalties inflamatòries intestinals, la prevenció de diabetis tipus 2, alguns tipus de càncer i recentment s’ha descobert que fins i tot protegeix els òssos i redueix el risc de patir una fractura per osteoporosi.

Es tracta d’una investigació realitzada a la Universitat Rovira i Virgili amb 870 persones que van formar part del projecte PREDIMED i que han estat en seguiment durant una mitja de 9 anys. Els investigadors han comprovat que aquelles persones que han consumit més oli d’oliva verge exra, equivalent a 4-5 cullerades soperes al dia, presenten la meitat de risc de patir una fractura per ostoeoporosi, independentment d’altres factors de risc.

És la primera vegada que s’evidencia el paper de l’oli d’oliva en la protecció dels òssos i que sembla ser degut al conjunt de substàncies que el composen, des del tipus de greix fins als polifenols i altres components, per les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries.

Cal recordar però que per beneficiar-se al màxim d’aquestes qualitats, s’ha de consumir l’oli d’oliva verge extra en cru, ja que alguns dels seus components es perden amb l’escalfor.