Nishime, una altra forma de menjar verdura

El Nishime és un estil de cuinar les verdures propi de la cuina macrobiòtica. És un plat semblant a unes verdures estofades però sense oli i amb molt poca aigua. En realitat, Nishime en japonès significa cocció sense aigua.

S’utilizen sobretot verdures d’arrel i verdures rodones, com el nap, xirivía, pastanaga, ceba, col, carbassa… i s’acompanyen d’alga kombu o wakame. L’alga kombu necessita més temps de remull i de cocció, mentre que l’alga wakame pràcticament no necessita remull, just el temps que es tarda en tallar les verdures, i en uns 20 minuts ja està cuita.

Una altra característica del Nishime és la forma de tallar les verdures, en trossos grans. Personalment jo prefereixo tallar-les en trossos més petits i donar-li una cocció no massa llarga.

Finalment, per preparar Nishime es coloquen sempre les verdures per capes i seguint un ordre, començant per l’alga al fons de l’olla, a continuació les verdures d’arrel, el porro i a sobre de tot les verdures rodones com la col o la carbassa.

Ingredients per a 2 persones:

  • 1 grapat d’alga wakame o 1/2 tira de kombu prèviament remullada
  • 1 nap
  • 2 pastanagues
  • 1 porro
  • 5-6 fulles de col xina (o un altre tipus de col)
  • 1 tros de carbassa
  • 1 cullerada sopera de tamari

Preparació:

Colocar en el fons d’una olla l’alga wakame i cobrir amb aproximadament 1-2 dits d’aigua. Afegir el nap, la pastanaga, el porro, la col i la carbassa. Tapar i bullir a foc lent durant 20-25 minuts. Al final de la cocció afegir el tamari, remenar i deixar un minut més. Les verdures es couen amb el seu propi suc, pel que és molt improtant no llençar el brou que queda sino prendre’l junt amb les verdures com una sopa.

És un plat molt remineralitzant, indicat per a l’hivern i especialment en dies de fred.