Te kombutxa, la beguda que està de moda

El te kombutxa és una beguda fermentada amb lleuger sabor àcid i bombolletes que recorda a la sidra de poma. Es consumeix com a beguda refrescant amb la finalitat d’aportar probiòtics a la dieta però la seva peculiar composició l’ha convertit en una beguda de moda als països occidentals.

S’obté per fermentació de te verd o te negre i sucre per una colònia simbiòtica de bacteris i llevats anomenada SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) i té el seu origen en cultures tradicionals com la japonesa on s’elaborava a partir d’alga kombu i te verd i es prenia per les seves propietats beneficioses per a la salut.

Igual que el kèfir o altres aliments fermentats com el xucrut i el tempeh, el te kombutxa conté milions de bacteries beneficioses per recuperar l’equilibri de la microbiota intestinal i millorar la salut dels intestins, estimular el sistema inmunològic i reduir la inflamació.

Com a resultat de la fermentació s’obté una beguda amb vitamines del grup B com la B1, B2, B6, B12 , vitamina C, polifenols, 14 aminoàcids, àcid glucurònic, àcid glucònic i altres àcids orgànics com l’àcid acètic (d’aquí el seu gust avinagrat), molt poc sucre i qüasi sense alcohol. La composició del kombutxa varia segons el temps de fermentació, la proporció de te i la quantitat de sucre. Es trata d’una beguda viva, per això quan n’obrim una ampolla es recomana de consumir-la en una setmana.

Segons una revisió de 2014, la majoria d’efectes beneficiosos s’han estudiat amb models animals i manca evidència basada en models humans. Però segons l’experiència i el testimoni de bevedors de te kombutxa recollida per científics russos, el te kombutxa té les següents propietats:

– detoxifica

– redueix els nivells de colesterol i l’aterosclerosis

– protegeix de les malalties cardiovasculars

– redueix la inflamació

– és hepatoprotector

– actúa com a antibiòtic natural

– estimula el sistema inmunitari

– normalitza la funció intestinal

– protegeix contra la diabetes

– en persones alcohòliques redueix el desig de beure alcohol

 

Des de fa poc temps tenim la possibilitat de gaudir d’un te kombutxa ecològic i artesanal fet a Catalunya gràcies a Mün Ferments. Cada vegada hi ha més comerços que el tenen, a Sabadell el trobareu a la botiga Cafestes Experience del carrer Calderón.