La proteïna de cànem, un superaliment

El cànem és una planta amb nombroses aplicacions i usos dels quals la indústria alimentaria i de suplements nutricionals està concentrant cada vegada més quota de mercat. La subespecie Cannabis sativa sativa és la que es cultiva per recollir les seves llavors que són comestibles i molt riques en nutrients, i amb un contingut de tetrahidrocannabinol (THC) pràcticament nul, del 0,2 al 0,3%.

Les llavors de cànem sense closca són premsades mecànicament en fred per obtenir l’oli de cànem i una torta que és purificada per obtenir la farina de cànem, amb un contingut prop del 50% en proteïna de gran qualitat.

La composició de la proteïna de cànem és molt similar a la de la soja, és de les poques proteïnes vegetals que contenen tots els aminoàcids essencials (són els que el nostre cos no pot fabricar i hem d’obtenir de forma externa). Té un bon contingut en aminoàcids amb sofre com metionina i cisteina, i gran quantitat d’arginina.

Es digereix molt fàcilment, la seva digestiblitat és del 90% (més gran que el blat de moro, el blat i els llegums) i és la proteïna més biodisponible entre els vegetals. I per si fos poc, no conté gluten, així que és ben tolerada pels celíacs i les persones amb intolerància al gluten.

La farina de cànem té l’aspecte d’una pols fina de color verd-marró i sabor semblant a les nous. També aporta fibra i vitamines del grup B, ferro, coure, àcid fólic, magnesi, manganès, fòsfor i zenc.

Afegeix-la en sucs vegetals, batuts, begudes energètiques, iogurt o barreja-la amb altres aliments com per exemple en hamburgueses vegetals. És un excel·lent producte per augmentar l’aport proteic de la dieta i preservar la massa muscular, indicat per a esportistes, dietes veganes i vegetarianes, dietes hipocalòriques, en la menopausa o en persones grans.

Resumint:

  • És una proteïna vegetal
  • Lliure de lactosa, gluten, colesterol i greixos trans
  • No és flatulenta, a diferència de la soja o el pèsol
  • Molt bona digestibilitat
  • Perfil d’aminoàcids molt complert
  • Molt bona solubilitat, apta per a preparacions fredes o calentes

Et recomano que si vols comprar proteïna de cànem en busquis una d’ecològica com la que tenen a bioener, amb un tipus d’envàs que preserva al màxim la qualitat del producte i amb certificat lliure de OMG i sense substàncies psicotròpiques, especialment THC.