Gaspatxo de remolatxa i cireres, refrescant i antioxidant
Pels dies calorosos les receptes fredes són les que venen més de gust. Com el gaspatxo i el salmorejo, sopes refrescants que ademés són molt riques en antioxidants.
La recepta original es fa amb tomàquet, ceba, cogombre, pebrot, oli d’oliva verge extra i sal, també s’hi posa all però que no domini sobre el gust del tomàquet i l’oli. Nosaltres n’hem fet una versió diferent afegint-hi remolatxa i cireres.
La remolatxa té vitamines del grup B com la B1, B2, B3, B6 i sobretot folats, que són la vitamina B9. És molt rica en potassi i les seves fulles en ferro.
El tomàquet és font de minerals com el potassi i el fòsfor i de vitamines entre les que destaquen la C, ja coneguda per les seves propietats antioxidants, i la provitamina A. Presenta un elevat contingut en carotens com el licopè, un pigment que li dóna el color vermell característic i que és un bon antioxidant per protegir la pell i la vista de les radiacions solars.
L’altra gran vitamina antioxidant és la vitamina E que la trobem a l’oli d’oliva verge i que també és molt bona per la pell i la vista.
Les cireres aporten vitamina C, provitamina A, potassi, però sobretot el que destaca de les cireres és el seu contingut en flavonoides i àcid elàgic del grup dels polifenols, tots dos també uns excel·lents antioxidants.
El potassi, que es troba en la majoria de fruites i verdures, és un mineral alcalinitzant que no pot faltar a la nostra alimentació. S’ha d’evitar però en cas de insuficiencia renal.
Pel seu contingut en fibra i també per l’oli que porta, aquesta recepta pot tenir certes propietats laxants.
Ingredients:
- 250 g remolatxa
- 300 g tomàquet
- 250 g cireres
- ½ gra d’all
- 1 culleradeta de sal
- 30 – 40 g pa del dia abans (opcional)
- 10 g vinagre de Xerès
- 50 g oli d’oliva verge
- 100 ml d’aigua
Preparació:
Coure la remolatxa sencera i amb pell durant 45 – 60 minuts segons la mida. Pelar-la un cop sigui fredes i tallar-la a trossos.
Trocejar el tomàquet, no cal pelar-lo ni treure les llavors si utilitzeu una batedora potent o un robot de cuina tipus Thermomix. Cal que siguin tomàquets amb molt polpa com els de pera, i que estiguin madurs.
Treure el pinyol de les cireres.
Triturar la remolatxa amb els tomàquets, les cireres, la sal i el mig gra d’all. Afegir-hi el pa, deixar en remull uns 10 minuts i tornar a triturar.
Afegir el vinagre i finalment l’oli d’oliva poc a poc i sense parar de batre perquè quedi ben emulsionat.
Segons la textura que més us agradi s’hi pot posar una mica d’aigua perquè quedi menys espès.
Guardar a la nevera i servir fred amb ou dur o virutes de pernil ibèric per sobre.