Salmorejo de remolatxa i cireres, bon antioxidant

Pels dies calorosos les receptes fredes són les que venen més de gust. Com el salmorejo, una crema espessa d’origen cordobès que es pren freda i que ademés té un contingut nutricional ple d’antioxidants.

La recepta original es fa amb tomàquet, pa del dia abans, oli d’oliva verge extra i sal, també s’hi posa all però que no domini sobre el gust del tomàquet i l’oli. Nosaltres l’hem fet encara més nutritiva i antioxidant afegint-hi remolatxa i cireres.

La remolatxa té vitamines del grup B com la B1, B2, B3, B6 i sobretot folats, que són la vitamina B9. És molt rica en potassi i les seves fulles en ferro.

El tomàquet és font de minerals com el potassi i el fòsfor i de vitamines entre les que destaquen la C, ja coneguda per les seves propietats antioxidants, i la provitamina A. Presenta un elevat contingut en carotens com el licopè, un pigment que li dóna el color vermell característic i que és un bon antioxidant per protegir la pell i la vista de les radiacions solars.

L’altra gran vitamina antioxidant és la vitamina E que la trobem a l’oli d’oliva verge i que també és molt bona per la pell i la vista.

Les cireres aporten vitamina C, provitamina A, potassi, però sobretot el que destaca de les cireres és el seu contingut en flavonoides i àcid elàgic del grup dels polifenols, tots dos també uns excel·lents antioxidants.

El potassi, que es troba en la majoria de fruites i verdures, és un mineral alcalinitzant que no pot faltar a la nostra alimentació. S’ha d’evitar però en cas de insuficiencia renal.

Pel seu contingut en fibra i també per l’oli que porta, aquesta recepta pot tenir certes propietats laxants.

 

Ingredients:

  • 250 g remolatxa
  • 200 g tomàquet
  • 200 g cireres
  • ½ gra d’all
  • 1 culleradeta de sal
  • 30 – 40 g pa del dia abans (opcional)
  • 10 g vinagre de Xerès
  • 50 g oli d’oliva verge
  • 100 ml d’aigua

 

Preparació:

Coure la remolatxa sencera i amb pell durant 45 – 60 minuts segons la mida. Pelar-la un cop sigui fredes i tallar-la a trossos.

Trocejar també el tomàquet, no cal pelar-lo ni treure les llavors si utilitzeu una batedora potent o un robot de cuina tipus Thermomix. Cal que siguin tomàquets amb molt polpa com els de pera, i que estiguin madurs.

Triturar les remolatxes amb els tomàquets, la sal i el mig gra d’all. Afegir-hi el pa, deixar en remull uns 10 minuts i tornar a triturar.

Afegir el vinagre i finalment l’oli d’oliva poc a poc i sense parar de batre perquè quedi ben emulsionat.

Segons la textura que més us agradi s’hi pot posar una mica d’aigua perquè quedi menys espès.

Guardar a la nevera i servir fred amb ou dur o virutes de pernil ibèric per sobre.