Pa de castanya i fajol amb llavors de xia

Alguns de vosaltres ja sabeu que aquest any m’he aficionat a fer pa a casa i últimament, com que tinc varis pacients que amb el Test de Medició de Histamina no poden menjar gluten, estic provant diferents receptes de pa fet de farines sense gluten.
 
La setmana passada vaig fer PA DE CASTANYA I FAJOL i va quedar boníssim, us deixo la recepta:
Ingredients:
  • 400 g d’aigua
  • 180 g farina de castanya
  • 170 g farina de fajol
  • 2 ous
  • 5 cullerades soperes d’oli d’oliva
  • 1/2 cullerada de postres de sal
  • 8-10 g llevat per fer pa en pols
  • 2 cullerades soperes llavors xia
Preparació:
Jo el faig amb la Thermomix però segur que es pot fer amb altres panificadores i també a mà perquè és molt fàcil.
1. Posar l’aigua, el llevat, l’ou i l’oli en el vas i programar 1 minut a 37º velocitat 3.
2. Afegir les farines, la sal i les llavors de xia i amassar 3 minuts a velocitat espiga.
3. Abocar la massa en un motlle de silicona i deixar reposar 45 minuts tapat amb un drap de cuina.
4. Coure al forn 40-45 minuts a 180ºC. Jo poso un bol amb aigua dins del forn per augmentar la humitat.
 
La massa acabada de barrejar queda més aviat líquida però un cop cuita ja agafa consistència de pa.
Fer pa a casa és un procés artesà (tot i fer servir alguna màquina) que cada vegada queda diferent, hi ha molts factors que poden intervenir com la temperatura ambient, el temps de repòs, la temperatura del forn, el temps de cocció… només volia dir-vos que si la primera vegada no us queda bé no us desanimeu i seguiu provant!
El podeu personalitzar i posar-hi llavors de sèsam, pipes de girasol o de carbassa, nous, pastanaga, olives, ceba, herbes aromàtiques… segons l’ocasió i el vostre gust.