El kuzu, aplicacions medicinals i culinàries

El kuzu és un midó que s’obté de l’arrel d’una planta originària de l’est asiàtic anomenada Pueraria Thumbergiana o Pueraria Hirsutata Matsum.

En Medicina Tradicional Xinesa el kuzu s’utilitzava per combatre la febre, els transtorns intestinals, la fatiga i la debilitat general. Actualment el kuzu es fa servir per les seves propietats medicinals i també com a espessant en preparacions culinàries.

Per elaborar kuzu es recullen les arrels a l’hivern quan han emmagatzemat minerals i midó, es trossegen, es renten per eliminar impureses i s’assequen totalment. És molt important assegurar la qualitat i la puresa del kuzu davant de imitacions a base de fècula de patata o farina de blat de moro que per suposat resulten més barates però que no tenen les mateixes propietats.

Per preparar-lo es dilueixen una o dues cullerades de postre de kuzu en mig vas d’aigua freda o natural per evitar que es facin grumolls i després es posa a bullir amb més aigua durant uns dos minuts fins que agafa una consistència gelatinosa, incolora o rosada, gairebé transparent.

Aplicacions medicinals

El kuzu alcalinitza i reforça els intestins, millorant tant els símptomes de diarrea com de restrenyiment, i alleugerint els mals d’estómac en cas de gastroenteritis o úlcera d’estómac.

Les seves principals propietats són les següents:

  • diarrea
  • candidiasi
  • amigdalitis i laringitis
  • grip, refredats, estats febrils
  • transtorns digestius com indigestió, nàusees i vòmits
  • infeccions de l’aparell genital femení
  • cansament i debilitat general

Aplicacions culinàries

A la cuina el kuzu s’utilitza com a espessant.

No té sabor ni color, de manera que combina perfectamente amb qualsevol aliment i pot afegir-se tant a preparacions dolces com salades aportant cremositat i espessor.

Cal desfer-lo sempre amb aigua freda o natural, és insoluble en aigua calenta, i s’afegeix en els últims minuts de cocció de cremes de verdures, salses, brous, begudes de xocolata, sucs o compotes de fruita. S’ha de coure un parell de minuts remenant contínuament fins que comença a espessir.

Font: Guía de los nuevos alimentos, de J. Cisquella.

 

Us deixo un parell de receptes molt senzilles que sovint recomano als meus pacients i us poden ser útils en cas de diarrea o mal de panxa. Poden prendre’n també els nens (reduïnt la dosi a la meitat) i com que no té gluten està indicat sense problemes per a persones celíaques.

Crema de pastanaga amb kuzu: Rentar, pelar i trossejar les pastanagues. Bullir amb aigua i un polsim de sal durant 20 minuts i afegir una tassa de cafè amb aigua freda o natural i una cullerada de postre de kuzu prèviament ben desfet. Deixar coure un parell de minuts més sense parar de remenar i retirar del foc. Triturar fins aconseguir una textura fina i cremosa.

Compota de poma amb kuzu: Rentar, pelar i tallar les pomes. Bullir amb poca aigua i un polsim de sal i un grapat de panses (opcional) durant uns 15 minuts. Afegir una tassa de cafè amb agua freda o natural i una cullerada de postre de kuzu prèviament desfet. Deixar coure un parell de minuts més sense parar de remenar fins que espessi i retirar del foc.